Trump želi uvesti carine na dodatni uvoz kineskih proizvoda

08.09.2018. 10:45 / Izvor: HINA
Trump želi uvesti carine na dodatni uvoz kineskih proizvoda

SAD je dosad uvodio carine u roku od nekoliko tjedana od kraja javnih rasprava.

Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavio je u petak kako je spreman uvesti carine na dodatne kineske proizvode vrijedne 267 milijardi dolara, dok se očekuje njegova odluka o uvođenju pristojbi na proizvode vrijedne 200 milijardi dolara.

"Carine na 200 milijardi dolara vrijedne proizvode mogle bi se vrlo skoro uvesti ovisno o tome što će se dogoditi s njima. Do određene mjere to ovisi o Kini", rekao je Trump. "Drugih 267 milijarda carina spremni su za hitnu provedbu ako budem htio. To mijenja jednadžbu."

Ranije je u petak gospodarski savjetnik Bijele kuće, Larry Kudlow, izjavio kako Trump neće donijeti odluku o uvođenju carina na kineske proizvode vrijedne 200 milijardi dolara prije službene procjene mišljenja javnosti o nametu. Ured trgovinskog predstavnika SAD-a je u periodu otvorenom za komentare koji je završio u četvrtak navečer primio gotovo 6.000 komentara javnosti o prijedlogu uvođenja carina.

SAD je dosad uvodio carine u roku od nekoliko tjedana od kraja javnih rasprava. Kina je, pak, poručila da će, kao i dosad, na carine odgovoriti carinama.

Trgovinski rat između Washingtona i Pekinga ojačao je prošlog mjeseca kad je SAD, u drugom krugu uveo 25-postotne carine na uvoz 16 milijarda dolara vrijedne kineske robe.

Carine su već nametnute u srpnju na 34 milijardi dolara vrijednu kinesku robu. Kina je u oba slučaja uzvratila carinama ekvivalentnim vrijednosti američke robe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti