Tržišna inspekcija RS podnijela prekršajne naloge protiv UniCredit i Raiffeisen banke Banja Luka: Prve kazne za banke zbog povećanja kamata

03.06.2009. 09:58 / Izvor: Nezavisne novine

Tržišni inspektori RS podnijeli su prve prekršajne naloge protiv banaka u kojima su ustanovili nepoštovanje odredaba Zakona o zaštiti potrošača BiH, potvrđeno je u Inspektoratu RS.

"Inspektori su konstatovali jednostrano povećanje kamatne stope, doneseno odlukom banaka, što nije u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača BiH. Izdali smo prekršajne naloge od po 2.500 KM banci i 500 KM odgovornoj osobi u banci nakon što smo kontrolisali po dva potrošačka kredita u Raiffeisen banci Banja Luka i UniCredit banci Mostar poslovnica u Banja Luci", kazala je Borka Surtov, glavna tržišna inspektorica RS.

U sva četiri slučaja, pojasnila je, nisu ispoštovane odredbe Zakona o zaštiti potrošača BiH, te su banke kažnjene pomenutim iznosom po svakom od četiri ugovora o potrošačkom kreditu.

"Ne čekajući zakonski rok od osam dana za izjašnjenje banke su odbile plaćanje kazni te insistiraju na sudskom odlučivanju", rekla je Borka Surtov.

Takođe, istakla je da su bankama izdata rješenja kojima im je naloženo da vrate kamatne stope na nivo prije povećanja, te da obeštete klijente za iznose nezakonito podignutih kamata. Ona je objasnila da banke imaju pravo žalbi na rješenja u drugostepenom postupku kod Ministarstva trgovine i turizma RS.

Inspektori su juče u cijeloj BiH nastavili prekjuče započetu kontrolu banaka, a akcija je uslijedila nakon angažmana i ocjene ombudsmana za zaštitu potrošača BiH da je bilo kršenja zakona u pojedinim bankama koje su naknadno digle kamate na već odobrene kredite.

Akcija inspektora uslijedila je nakon velikog broja pritužbi građana zbog podizanja kamatnih stopa, ponajviše na kredite s promjenjivom kamatom. Prema ranijim izjavama iz inspekcija, pritužbe građana na podizanje kamatnih stopa odnose se na četiri do pet najvećih banaka u BiH.

Prije nje ombudsman za zaštitu potrošača Dragan Doko izdao je 16 preporuka i smjernica bankama kako bi svoje poslovanje uskladile sa zakonom, među ostalim i da kamatne stope vrate na prvobitni nivo ili ih zadrže na postojećem nivou. Izjašnjavajući se o preporukama, samo dvije banke - UniCredit i Raiffeisen - izjavile su da prihvataju vraćanje podignutih kamatnih stopa ukoliko bude ustanovljeno da su prekršena prava potrošača.

Banke kod kojih budu uočene nepravilnosti suočavaju se s kaznama od 2.500 do 5.500 KM po ugovoru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti