Tržište električne energije u BiH je otvoreno, ali pomaka još nema

16.04.2015. 10:22 / Izvor: eKapija.ba
Tržište električne energije u BiH je otvoreno, ali pomaka još nema

Stručnjaci smatraju kako je liberizacija tržišta proces, a ne trenutak. Tako da od danas možemo reći da struju možemo kupovati od nekog drugog, ali još uvijek je pitanje ko je taj drugi i po kakvim cijenama nudi struju.

Iako je 1. januara 2015. godine otvoreno tržište za kupovinu električne energije ništa drastično na terenu se nije desilo, istaknuto je u Neumu na radionici za novinare koja je održana u okviru Energetskog samita.

Stručnjaci smatraju kako je liberizacija tržišta proces koji će trajati.

Kako je eKapija.ba već ranije pisala otvaranjem tržišta električne energije u cijeloj BiH svaki kupac ima pravo promijeniti dobavljača, fizički priključak ne mijenja, a kupac ostaje priključen na istu distributivnu mrežu.

Ukoliko kupac odluči promijeniti dobavljača električnom energijom, obratiti će se izabranom dobavljaču koji će onda stupiti u daljnje aktivnosti.

U BiH imamo 26 firmi koje imaju dozvolu za trgovanje električnom energijom, nažalost još uvijek niko od njih ne pokazuje poseban interes da dođe do krajnjeg kupca jer im se ne isplati.

Stručnjaci smatraju kako se tržište još uvijek "zagrijava", a očekuje se da će u drugoj polovini godine doći do veće potražnje.

Veliki problem su i naslijeđene subvencije, koje trenutno iznose 1,3:1. Stoga smatraju kako će trebati proći, otprilike tri godine da se uklone unakrsne subvencije i tada će cijene biti prihvatljive i domaćinstvima.

Podsjećamo, ovih 26 firmi ima licencu za snadbijevanje koja važi u cijeloj BiH (jedinstveno tržište):  Alpiq Energija NH d.o.o. Sarajevo, Alumina d.o.o. Zvornik, Axpo BH d.o.o. Sarajevo, Comsar Energy Trading d.o.o. Banja Luka, Danske Commodities BH d.o.o. Sarajevo, D-PRO d.o.o. Sarajevo, Elektro energija BH d.o.o., Elektroistok 1967 d.o.o. Banja Luka, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Elektroprivreda RS a.d Trebinje, EL-EN Solutions, Energy Financing Team d.o.o. Gacko, Euro Power d.o.o. Tešanj, Ezpada d.o.o. Mostar, GEN-I d.o.o. Sarajevo, HEP-Trade d.o.o. Mostar, HSE BH d.o.o. Sarajevo, Interenergo d.o.o. Sarajevo, JP Komunalno Brčko d.d. Brčko, KTG Zenica d.o.o. Zenica, Petrol BH Oil Company d.o.o. Sarajevo, Primorka d.o.o. Široki Brijeg, Proenergy d.o.o. Mostar, Repower Adria d.o.o. Sarajevo i Rudnap d.o.o. Banja Luka.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti