Tržište osiguranja u BiH suočeno s lošim privrednim ambijentom

11.06.2015. 12:47 / Izvor: Fena
Tržište osiguranja u BiH suočeno s lošim privrednim ambijentom

Lani zabilježen rast premija osiguranja od 6,6 posto. Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg SorSa su pravci razvoja i implikacije katastrofalnih šteta od poplava na imovinska osiguranja u regionu.

Susret osiguravača i reosiguravača Sarajevo - SorS 2015 počeo je jutros, a okupili su se vodeći predstavnici industrije osiguranja iz Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja.

Na ovogodišnjem 26. susretu kroz dvodnevne aktivnosti bit će prezentirano stanje na tržištima osiguranja, a osim predstavnika iz regiona, prisustvuju i predstavnici vodećih društava iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Danske, Austrije, Češke, Poljske, Italije, Švicarske, Turske, Kipra i drugih zemalja.

Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg SorSa su pravci razvoja i implikacije katastrofalnih šteta od poplava na imovinska osiguranja u regionu.

Na otvaranju skupa prezentirano je stanje na tržištima osiguranja u BiH i zemljama okruženja.

Na tom području situacija je slična, dinamična, ali ne i značajno profitabilna.

Zaključak je da je potreban bolji politički ambijent koji bi rezultirao boljim ekonomskim ambijentom.

Predstavnik BiH Midhat Terzić, direktor Sarajevo osiguranja, podsjetio je na prošlogodišnje poplave zbog kojih je godina bila jako teška, ali istakao je da je i te godine premija osiguranja porasla za 6,6 posto, za razliku od ove godine u kojoj porasta nema ili je minimalan.

"Imamo tešku političku i ekonomsku situaciju, nemamo ambijent za raditi, dugo smo čekali formiranje vlasti, sada to ne funkcionira kako smo željeli, uglavnom, loš početak godine", rekao je Terzić.

Makedonski predstavnik Vladimir Toševski za loše poslovanje također krivi lošu političku situaciju.

Pozitivan primjer istakao je crnogorski predstavnik Radenko Purić koji je kazao da su uspjeli osigurati autoput koji je od velikog značaja za tu zemlju. Osim toga, nema drugih značajnijih pomaka.

Ovogodišnji SorS okupio je više od 150 predstavnika osiguravajućih i reosiguravajućih društava, a osim osiguravača, pozvani su predstavnici vlasti BiH, zatim institucija koje nadziru rad društava za osiguranje te udruženja osiguravajućih društava iz zemalja regiona.

Drugi dan konferencije bit će održana i dva okrugla stola o temama "Garancijski fond za zaštitu žrtava prometa" i "Osiguranje i reosiguranje manifestacija i demonstracija".

Prvi susret osiguravača i reosiguravača je održan 1980. u Splitu, da bi već 1981., uz isti naziv, susret održan u Sarajevu, gdje je SorS održavan sve do 1990. godine. Nakon rata, SorS je obnovljen 2000., a 2006. godine osnovano je Udruženje društava za osiguranje SorS, sa sjedištem u Sarajevu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti