Tržni centri i stočne pijace počinju sa radom uz poštivanje mjera zaštite

04.05.2020. 12:42 / Izvor: SRNA
Tržni centri i stočne pijace počinju sa radom uz poštivanje mjera zaštite

U tržnim centrima, čije je radno vrijeme od 7.00 do 19.00 časova, i dalje je zabranjen rad dječijih igraonica, ugostiteljskih objekata i bioskopa, dok ostali subjekti mogu da rade.

U Republici Srpskoj danas počinju sa radom tržni centri i stočne pijace, u skladu sa zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije kojim je definisano ublažavanje mjera preduzetih sa ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

U tržnim centrima, čije je radno vrijeme od 7.00 do 19.00 časova, i dalje je zabranjen rad dječijih igraonica, ugostiteljskih objekata i bioskopa, dok ostali subjekti mogu da rade.

Republički štab za vanredne situacije propisao je da u tržnim centrima mora biti poštovan propisani maksimalan broj osoba koje u isto vrijeme borave u objektu koji je definisan po metru kvadratnom površine, održavanje fizičke distance od dva metra i obaveza nošenja maske i za kupce i za radnike.

Obavezna je i dezinfekcija ruku kupaca prilikom ulaska i izlaska iz objekta, dezinfekcija prostora i površina u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, te fizička providna barijera na naplatnom radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i kupcu.

U tržnim centrima je zabranjeno probavanje odjeće u kabinama, a prodavcima je dat nalog da omoguće zamjenu robe ukoliko ona ne odgovara kupcima.

Stočne pijace mogu raditi u periodu od 6.00 do 13.00 časova uz kontrolisan broj korisnika, održavanje fizičke distance od dva metra, obavezno nošenje maske i rukavica za radnike i korisnike, te dezinfekciju prostora i površina u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo.

Republički štab je dao nalog bolnicama u Srpskoj da omoguće rad specijalističke i subspecijalističke ambulante sa oko 50 odsto kapaciteta u odnosu na prethodni period i u skladu sa prioritetima.

Domovima zdravlja je naređeno da omoguće pružanje specijalističke i subspecijalističke zdravstvene usluge takođe sa oko 50 odsto ranijeg kapaciteta i u skladu sa prioritetima.

Bolnicama i domovima zdravlja je dat nalog da organizuju strogi režim naručivanja pacijenata, uz obavezno korišćenje maske za pacijente, održavanje fizičke distance od dva metra i mjere lične i respiratorne higijene.

“Zdravstveni radnici moraju nositi ličnu zaštitnu opremu shodno preporukama koje podrazumijevaju mjere da svaki pacijent bude tretiran kao potencijalno zaraženi. Ustanove treba da sprovode trijažu pacijenata na virus korona i u slučaju sumnje to prijave higijensko-epidemiološkoj službi doma zdravlja i da pojačaju pranje i dezinfekciju površina, prostorija i pribora za rad, te nadzor nad sprovođenjem mjera”, navedeno je u uslovima koje je propisao Republički štab.

Osnovnim i srednjim školama je omogućena organizacija rada u slučajevima kada je neophodno da uprava i pomoćno osoblje budu mobilisani za pripremu koja se odnosi na ocjenjivanje učenika, vođenje pedagoške dokumentacije, te uređenje i čišćenje objekta škole.

Za radnike koji dolaze u školu obavezno je korišćenje maske za lice i rukavica, poštovanje mjera fizičke distance od dva metra i lične higijene i dezinfekcija ruku pri ulasku i izlasku iz objekta. Obavezna je dezinfekcija prostora i površina u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Republički štab za vanredne situacije propisao je da zaključak koji se odnosi na tržne centre, stočne pijace, zdravstvene ustanove i škole može da se primjenjuje od 1. maja, ali s obzirom na neradne dane zbog prvomajskih praznika i vikenda njegovo sprovođenje počelo je jutros.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti