Turistička sezona na Vlašiću: Snijega ni u tragovima, kapaciteti popunjeni

22.12.2014. 08:54 / Izvor: Radio Slobodna Evropa
Turistička sezona na Vlašiću: Snijega ni u tragovima, kapaciteti popunjeni

Smještajni kapaciteti u svih sedam zimskih turističkih centara kantona središnja Bosna su bukirani preko 80 posto za predstojeće blagdane ali zbog visokih temperatura moguće je da mnogi turisti i odustanu.

U petak je na Vlašiću otvorena zimska turistička sezona iako snijega nema ni u tragovima. Smještajni kapaciteti u svih sedam zimskih turističkih centara kantona središnja Bosna su bukirani preko 80 posto za predstojeće blagdane ali zbog visokih temperatura moguće je da mnogi turisti i odustanu.

"Iz godine u godinu imamo jako puno problema zbog nedostaka snijega u ovom periodu. Plašim se da će zbog toga i bukirani smještajni kapaciteti ostati nepopunjeni jer prirodno je da gosti u zimsko vrijeme očekuju snijeg a ne temperature u velikom plusu kao što je danas na Vlašiću. Ovako toplo vrijeme predstavlja probleme ne samo poduzećima koja se bave turizmom nego i onima koji gospodare vertikalnim transportom. Večeras počinje i tradicionalna manifestacija "šankanje" koja je okupila mlade ljude iz regije. Zahvaljujući toj manifestaciji smještajni kapaciteti ovoga vikenda na Vlašiću popunjeni su preko 90 posto. Međutim kako se šankati kada snijega nema. Ovo je i poruka svima koji se bave turizmom da moramo zajedno osmišljavati nove ponude, nove sadržaje kako bi koliko toliko kompenzirali gubitke zbog nedostaka snijega ne samo na Vlašiću", rekao nam je Miroslav Matošević direktor turističke zajednice kantona središnja Bosna.

Turistička zajednica SBK/KSB među prvima je uvela elektronsko praćenje prijave i odjave boravka gostiju. Prema podacima u ovoj godini je smanjen broj dolazaka turista, ali je povećan broj noćenja.

"To prije svega možemo zahvaliti poslovnim poduzećima iz Fojnice, Reumalu i Aquareumalu, gdje se gosti zadržavaju duže. Međutim ove godine imali smo jako puno problema i sa poplavama, odnosno sama sezona je bila kišovita tako da je to jedan od razloga zašto smo imali manji broj dolazaka turista na područje kantona. Od prvog siječnja do 30. studenog ove godine evidentirali smo oko 190 tisuća noćenja što je pet posto više nego lani u istom periodu", rekao nam je Miroslav Matošević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti