Turistički objekti "padaju" na svakoj trećoj kontroli

28.07.2014. 08:28 / Izvor: Nezavisne novine
Turistički objekti 'padaju' na svakoj trećoj kontroli

Svaka treća inspekcijska kontrola turističkih i ugostiteljskih objekata u posljednjih pola godine u RS potvrdila je postojanje nekog vida nepravilnosti.

Svaka treća inspekcijska kontrola turističkih i ugostiteljskih objekata u posljednjih pola godine u RS potvrdila je postojanje nekog vida nepravilnosti, što je podatak koji u velikoj mjeri baca loše svjetlo na činjenicu da turističke destinacije u RS svake godine postaju sve interesantnije stranim turistima.

Preciznije govoreći, inspektori su od početka januara zaključno sa krajem juna ove godine izvršili 609 kontrola, od čega su u čak 196 konstatovali neki vid neregularnosti.

Borka Surtov, glavni republički tržišni inspektor u Inspektoratu RS, konstatovala je da su se najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile na neposjedovanje i nevođenje propisanih knjiga i evidencija, kao što su knjiga gostiju, knjiga utisaka i druge, zatim na izdavanje računa i isticanje cijena.

Prema njenim riječima, predmet kontrola su bile putničke agencije, moteli, hoteli, bifei, kafići, restorani, te ostali objekti u turizmu. Ona je dodala da su zbog počinjenih prekršaja u ovoj oblasti inspektori izdali 161 prekršajni nalog u vrijednosti od 74.560 KM.

Nada Jovanović, direktor Turističke organizacije RS, rekla je da, s obzirom na rast kakav turizam RS ostvaruje svake godine, ugostiteljskim i turističkim radnicima mora postati u interesu da usluge dignu na viši nivo.

"Turizam je jedina oblast privređivanja koja nije osjetila krizu i oblast u kojoj otvaranje radnog mjesta najmanje košta. Posjedujemo ogroman razvojni potencijal, na šta jasno ukazuje podatak da proteklih nekoliko godina RS na godišnjem nivou bilježi konstantan rast turističkih posjeta, i to u prosjeku od oko sedam odsto", rekla je Jovanovićeva. Ona je precizirala da je broj posjeta Banjaluci porastao za 50 odsto, Trebinju za 30 odsto, a Bijeljini za 14 odsto. Jovanovićeva je podsjetila da je s predstavnicima Poreske uprave RS ranije dogovorila intenzivniju saradnju na polju kontrole turističkih i ugostiteljskih objekata, koja već sada pokazuje prave rezultate.

"Situacija se popravila, te su zaista osjetni pozitivni pomaci na terenu, jer je sve veći dio prometa iz oblasti turizma u legalnim tokovima", rekla je ona.

Inače, u RS još ne postoji specifična turistička inspekcija, već kontrole radi tržišna inspekcija, i to u oblastima trgovine, ugostiteljstva i turizma, uslužnih djelatnosti, intelektualne svojine.

"Ovakva inspekcija sveobuhvatnije i u daleko većoj mjeri može da vrši nadzor nad svim turističkim i ugostiteljskim objaktima. Izmjenama Zakona o inspekcijskim službama RS će dobiti turističku inspekciju, a ona je s obzirom na razvoj turističke oblasti zaista neophodna", rekla je ona.

Jovanovićeva je istakla da je zanimljivo to da u RS u zadnje vrijeme postoji sve veće interesovanje stranih turista za arheološki, avanturistički i sportski turizam, te ponovo podsjetila na to da je za Banjaluku i dalje poražavajuća činjenica da nema hotel sa pet zvjezdica, jer su za njegovo postojanje, kako ističe, potrebe odavno narasle.

Andrićgrad: Svaki dan 2.000 turista

Nada Jovanović, direktor Turističke organizacije RS, potvrdila je da aktuelni podaci pokazuju da Andrićgrad svaki dan u prosjeku posjeti 2.000 turista.Ona je dodala da su ture za Andrićgrad izazvale veliko interesovanje ljudi iz svih krajeva svijeta i istakla da je veoma pozitivan trend to što su posjete Andrićgradu, u sve većoj mjeri, vezane i za one koji borave na Zlatiboru ili su došli na rafting na Taru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti