Vijesti

Turistički radnici Salcburga prenose iskustva RS-u

06.02.2008. 15:49 / Izvor: Fena

Delegacija turističkih predstavnika pokrajine Salcburg iz Austrije boravila je danas u Banjoj Luci u organizaciji Turističke organizacije Republike Srpske radi prenošenja iskustava te pokrajine u oblasti turizma i upoznavanje aktivnosti predstavnika turističkih organizacija i banjskih centara iz RS-a.

Delegacija iz Salcburga pokazala je interes da otvori konsultantsku kuću koja će pomoći Turističkoj organizaciji RS-a da pripremi kvalitetne projekte i da budu direktna veza između RS-a i te pokrajine.

Direktor krovne Turističke organizacije pokrajine Salcburg Leo Baumgartner smatra da postoje veliki potencijali RS-a u turizmu te da ih je potrebno adekvatno iskoristi.

Govoreći o iskustvima svoje zemlje, on je dodao da je pokrajina Salcburg u posljednjih 50 godina stekla bogato iskustvo koje želi da prenese na RS, a koja ima slične potencijale, prvenstveno u planinskim dijelovima, kulturnom bogatstvu i neiskorištenim prirodnim resursima.

Problem RS-a su, dodao je, smještajni kapaciteti i što prije treba raditi da bi se to riješilo.

Ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković, koji je prisustvovao ovom sastanku, kazao je da je entitetska vlada izdvojila 3.610.000 KM za razvoj turizma i primjenjujući austrijska iskustva ove godine napravit će se prekretnica u turističkoj ponudi i njegovom razvoju.

Najavljena je i izrada master plana za područje Plive i Šipova i nekoliko zimskih centara i banja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti