Turizam i IT sektor kao pokretači razvoja regije Sarajeva

04.04.2019. 15:56 / Izvor: Akta.ba
Turizam i IT sektor kao pokretači razvoja regije Sarajeva
OTVORI GALERIJU

"Turizam i IT - razvojne grane i pokretači razvoja ostalih djelatnosti regije Sarajeva" bila je tema današnjeg Okruglog stola održanog u Sarajevu, a čiji organizatori su bili BBI banka i BBI VIP Business Club.

Na Okruglom stolu koji je danas održan u Sarajevu, a koji su organizirali BBI banka i BBI VIP Business Club, bilo je mnogo govora o mogućnostima i preprekama IT sektora i turizma te o benefitima interakcije  privrednog sektora u segmentu privlačenja stranih investitora ali i turista unutar teme "Turizam i IT - razvojne grane i pokretači razvoja ostalih djelatnosti regije Sarajeva". 

Cilj skupa, pored definisanja potencijala rasta i razvoja domaće privrede, je i identificiranje smjernica rada BBI VIP Business Cluba, koja privrednicima želi pružiti kvalitetno partnerstvo i podržati ih u njihovom radu.

Edina Hasečić, direktorica Sektora za poslovanje s pravnim licima BBI banke, je u uvodnom obraćanju navela da su turizam i IT grane koje u čitavoj Bosni i Hercegovini doživljavaju rast, te je potrebno pravilno iskoristiti prilike i u smislu zaustavljanja odlaska mladih iz države.

"Cilj današnjeg Okruglog stola jeste da definišemo potencijale turizma i IT-a, sa fokusom na sarajevsku regiju. Sve informacije sa sastanka želimo iskoristiti na predstojećem Sarajevo Business Forumu 2019 kako bi pomogli privrednicima da prošire svoje poslovanje i privuku nove investitore.  BBI banka i BBI VIP Business Club već godinama teži ka tome da domaćim privrednicima pruži maksimalnu podršku, kako pomoću finansijskih usluga, tako i pomoću organizacije najvećeg investicijskog foruma na području Jugoistočne Evrope, Sarajevo Business Foruma", izjavila je Hasečić.

Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore Federacije, unutar svoje prezentacije osvrnuo se na bitnost sektora predmetne teme okruglog stola i nagasio da je upravo turizam najljepši i najbolji mamac za privlačenje stranih investicija. 

Jašarspahić kaže da se nije teško zaljubiti u BiH kroz sliku o njenim potencijalima i ljudima te da je SBF svakako jedan od dobrih načina takve promocije BiH.

"Kad su današnje teme u pitanju, naš cilj je pomoći kompanijama koje ulaze na tržište preuzimajući najviše standarde digitalizacije, tačnije, kompanije koje su IT resurse prepoznale kao najznačajniji alat u osvajanju tržišta van BiH. Takve kompanije su u suštiti najveći izvoznici i postaju prepoznatljiv faktor na tržištu. Stoga je naša preporuka da privrednici iz IT sektora i turizma maksimalno koriste ovaj alat te da se koriste bazom projekata Sarajevo Business Foruma koja je najjača baza projekata za potencijalne investitore u BiH.", izjavio je Jašarspahić. 

Ranko Markus, član Upravnog odbora Vijeća stranih investitora i rukovodilac projekta zapošljavanja mladih govorio je s pozicije investitora u BiH. 

"Stranim investitorima je najprivlačnija lokacija BiH, radna snaga koja može da odgovori potrebama savremenog poslovanja. Sa druge strane imamo problem političke nestabilnosti, imamo problem u aktlenom pravnom okviru u kojem strani investitori moraju da funkcionišu. Na polju turizma i IT-ja svakako postoji interes stranih investitora za ulaganja ali je to jo uvijek u fazama ispitivanja tržišta i pregovaranja.", izjavio je Markus.

O turističkom bogatstvu Sarajeva i njegovom potencijalu u globalnoj turističkoj ponudi govorila je Azra Džigal, predstavnica Turističke zajednice Kantona Sarajevo, te navela da je broj turista svake godine sve veći, ali da ipak još uvijek nije iskorišten sav potencijal Sarajeva po ovom pitanju. Pored boljeg umrežavanja avioprevoza, potrebno je ulaganje u povećanje ponude, naročito u sportske i rekreativne aktivnosti.

Jusuf Jamakosmanović, predstavnik marketinga i prodaje u Turkish Airlines-u je unutar teme perspektive i pozicije Sarajeva na mreži avioprevoznika naglasio da je tržište regije potrebno uvezati i raditi na turističkim ponudama koje objedinjuju više lokacija odjednom u cilju što kvalitetnijeg odgovora potrebama turista ali i aviokompanija. 

Edin Deljkić, predsjednik Upravnog odbora Bit Alijanse dao je osvrt na perspektive Sarajeva kao IT-huba i rekao da je IT sektor trenutno najbrže rastuća grana, kako u svijetu tako i u Bosni i Hercegovini. 

"Mnoge članice Bit Alijanse su već izvozno orijentisane i razvijaju softvere za najveće svjetske brendove. Mi brojimo oko 60 IT kompanija širom BiH koje predstavljaju 80 odsto softverske industrije BIH. To ukazuje na kvalitet rada bosanskohercegovačkog kadra IT sektora. Da bi se IT sektor dodatno razvio, potrebni su ulaganje u savremenu IT opremu i stabilni uslovi rada, kako bi se spriječio odlazak stručnog kadra iz naše države. Mi promoviramo ovaj vid karijere mladim ljudima jer je IT pored turizma trenutno jedan od najvećih potencijala i grana koje se najbrže razvijaju širom svijeta.", izjavio je Deljkić.

Prisutni su bili saglasni da je angažman BBI banke za razvoj bh. privrede od nemjerljivog značaja, te da je projekat Sarajevo Business Forum postao najveći i najznačajniji regionalni investicijski događaj na kojem, u skladu sa aktuelnim trendom povećanja broja privrednika iz IT sektora i sektora turizma, upravo ti privrednici trebaju korstiti SBF kao kao platformu da promovišu svoj rad i time unaprijede svoje poslovanje. 

" Za opstanak BiH u ekonomskom smislu potrebno je doseći cifru od minimalno milijardu i 300 miliona KM stranih investicija. Mi smo prošlu godinu završili sa 800 miliona i imamo razliku od 500 miliona KM koji se u BiH može privući samo kreiranjem pozitivne slike o BiH, pozitivnih priča o BiH i Sarajevo Business Forum je upravo event koji to omogućava. Po deseti put, Sarajevo Business Forum ove godine brani epitet najbolje investicijske konferencije u Jugoistčnoj Evropi. Ono što je dovelo do ovog uspjeha SBF-a da postane platforma i strategija koju smo implementirali unutar BBI banke, i što ga odvaja i razlikuje od drugih sličnih događaja leži u bazi raspoloživih podataka i projekata u BiH i regionu koji su prijavljeni i koji će biti predstavljeni drugog i trećeg dana ovogodišnjeg SBF-a., znači 18 i 19. aprila. Sarajevo kao nosilac privredne i društvene aktivnosti u BiH ima da ponudi odlične projekte i potencijale u sektoru IT-ja i turizma." Ove godine imamo prijavljenih i više investitora i projekata, učesnika i gostiju." izjavio je Nedžad Gušić, rukovodilac odjeljenja za finansijski menadžment, savjetovanje i investicije BBI banke.

Ovogodišnji Sarajevo Business Forum 2019 će se održati  od 17. do 19. aprila 2019. godine u Sarajevu.

SBF nudi perspektivnu platformu za umrežavanje privrednika međusobno, ali i njihovo umrežavanje sa potencijalnim investitorima. Online prijave za učešće na Forumu su otvorene do 10. aprila, a mogu se izvršiti putem matične web stranice  na što su organizatori još jednom podsjetili. 

 

N.K

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti