Turizam u BiH - Hoteljeri nezadovoljni, sezona zakazala, hoteli zaključani

29.03.2010. 16:32 / Izvor: eKapija.ba
Turizam u BiH - Hoteljeri nezadovoljni, sezona zakazala, hoteli zaključani

Ništa novo i ove godine, kada se radi o zimskom turizmu u BiH, sezona je zakazala, a hoteljeri su nezadovoljni postignutim uspjehom.

Neki od hotela već su zaključani, jer se ne isplati držati radnike u praznim hotelima do naredne zimske sezone.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hoteljera BiH izjavio je za portal eKapija.ba da je sezona, iako nema još zvaničnih podataka, prema njegovim procjenama, u zimskim centrima u BiH u odnosu na protekle tri-četiri godine manja od 30 do 50 posto.

Kao razlog, Hadžić navodi svjetsku ekonomsku krizu, male količine snijega, kao i nedostatak zabavnih sadržaja.

"U današnje vrijeme jako teško je ulagati u neke dopunske sadržaje, sve nosi veliki rizik. Međutim, mislim da BiH ima perspektivu u vodenim i ekstremnim sportovima. Već smo izgradili brend i to bi nas moglo izvući narednih godina", ističe Hadžić, pojašnjavajući kako se vlast treba više angažovati oko pronalaska izlaza iz ovoga problema.

U Turističkoj zajednici FBiH ističu, zadovoljstvo posjetom turista glavnom gradu BiH, te se slažu da je zimski turizam i ove godine zakazao zbog vremenskih prilika.

Međutim, saglasni su u jednom, zimski centri treba da naprave programe i osmisle zanimljive sadržaje koji će privući turiste.

Munevera Bašić-Hodžić, portparol Turističke zajednice FBiH i Kantona Sarajevo, kazala je da su u Kantonu Sarajevo ostvarena povećanja u odnosu na 2008. godinu.

"Zabilježeno je povećanje od 7,8 posto , što znači da je 183.900 turista posjetilo glavni grad BiH. Imali smo turiste iz 114 država. Najviše turista došlo je iz Hrvatske, Slovenije, Turske, Srbije, Njemačke, Austrije, Italije, Amerike, Francuske...", kazala je Bašić-Hodžić, ističući da je prosječno zadržavanje turista bilo od dva-tri dana, čime u Turističkoj zajednici FBiH nisu zadovoljni.

"Rješenje problema vidim u proširenju vanpasionske ponude. Treba povećati broj kulturnih dešavanja u gradu uz prepoznatljive događaje SFF, MESS, Baščaršijske noći, Sarajevsku zimu..., kao i privredna dešavanja", istakla je Bašić-Hodžić.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti