Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Turizam: Veliki potencijal koji još nije u potpunosti iskorišten

17.10.2018. 07:39 / Izvor: Akta.ba

BiH prati evropski trend u razvoju održivog turizma. Rezultati podrške Evropske unije i Vlade Njemačke uvođenju zelenih praksi u turističkoj destinaciji Parka prirode Blidinje predstavljeni u Sarajevu. Primjena počela i na drugim lokalitetima u BiH.

 „Poticanjem saradnje i lokalnih partnerstva između privatnog i javnog sektora, te između sektora poljoprivrede i turizma, EU ProLocal je ostvario značajne rezultate u poboljšanju turističke ponude Parka prirode Blidinje“, izjavila je Karin Hörhan, menadžerica EU ProLocal programa.

EU ProLocal je pokrenuo koncept "zelenog turizma" koji daje značaj lokalnoj proizvodnji i zaštiti okoliša, te je podržao brojne uspješne inicijative za njegovu provedbu. Neke od njih su: razvoj višenamjenske vrećicu za otpad, čišćenje Parka u kojem su učestvovale tri općine, a posebno značajna inicijativa je kreiranje brenda tipičnih lokalno proizvedenih i uzgojenih proizvoda  koji je okupio lokalne poljoprivredne proizvođače. Osim toga, unaprijeđena je i zajednička promocija turističkih potencijala ove regije. „Poboljšanjem ponude ovog Parka prirode želimo nadopuniti turističku ponudu u Hercegovini i tako snažno utjecati na ukupni razvoj turizma u BiH", dodala je Hörhan.

Današnjim događajem obilježen je uspješan završetak aktivnosti podrške razvoju turističkog lanca vrijednosti Parka prirode Blidinje, sprovedenih u okviru EU ProLocal programa. EU ProLocal podržava lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, a finansiraju ga Evropska unija s devet, a Vlada Njemačke s četiri miliona eura.

Andrea Vera, šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji Evropske unije naglasio je da EU kontinuirano podupire razvoj turizma kao jednog od najbrže rastućih sektora u BiH.

"Turizam u BiH ima vrlo veliki potencijal koji još nije u potpunosti iskorišten. Stoga, kroz EU ProLocal, podržavamo razvoj turističkih potencijala zemlje, jačanje uloge malih i srednjih poduzeća i lokalnih proizvođača, razvoj konkurentnosti i, najvažnije, stvaranje novih radnih mjesta. Ovaj program je samo jedan primjer podrške EU razvoju turizma u BiH. Prije nekoliko mjeseci pokrenuli smo EU4Business, program koji u okviru svojih aktivnosti, također uključuje komponentu podrške turizmu, i koji će siguran sam doprinijeti daljem razvoju ovog sektora u BiH,", zaključio je Vera.

Predsjednik Udruge “Greenways” iz Mrkonjić Grada, Boro Marić, naglasio je da se iskustva iz Blidinja i smjernice za „zeleni turizam“ već primijenjuju u provedbi mjera "ozelenjavanja" na području Krajine. "Sada smo u procesu odabira inicijativa s potencijalom za privlačenje turista koji će povezati prirodne ljepote, ruralne resurse i lokalnu gastronomiju, " objasnio je Marić.

Tijekom jučerašnjeg događaja izloženi su proizvodi iz košarice tipičnih poljoprivrednih proizvoda iz Blidinja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti