Turska kompanija zainteresirana za otkup organskih proizvoda

26.08.2017. 08:10 / Izvor: Fena
Turska kompanija zainteresirana za otkup organskih proizvoda

Planiran je otkup sušenog voća (malina, kupina, borovnica, aronija, drijenjak...), kao i žitarica u zrnu.

Predstavnici Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH razgovarali su s predstavnicima turske kompanije A&L Organik Elhamra sa sjedištem u Istanbulu, čija je proizvodnja već 11 godina orjentisana na organsko sušeno voće, saopćeno je iz ovog saveza.

Predstavnici spomenute kompanije su izrazili želju za dugoročnom ugovorenom proizvodnjom i otkupom organskih certificiranih proizvoda, pri čemu je predsjednik Saveza Sejad Herceg naveo da je planirano uključiti oko 500 ljudi u navedeni projekt.

Planiran je otkup sušenog voća (malina, kupina, borovnica, aronija, drijenjak...), kao i žitarica u zrnu.

Također, u narednom periodu je planirano podizanje novih zasada voća koji će biti pod organskim statusom, dok će organski poljoprivredni proizvođači imati zagarantovan otkup.

Predstavnici turske kompanije su obišli imanje i pogone Organske proizvodnje “Herceg“, te kompanije Halilović d.o.o. iz Ilijaša, koje dugi niz godina imaju certifikate organske proizvodnje.

"Prepoznat je potencijal i kvalitet organskih proizvoda, te se nadamo da će i nadležne vlasti u narednom periodu podržati organske poljoprivredne proizvođače, da bi u konačnici imali proizvod konkurentan na  evropskom tržištu i iskoristili nebrojene prednosti koje organski sektor može ponuditi našoj državi", saopćeno je iz Saveza Organsko FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti