Turska lira sve slabija, za sedam dana pala 20 posto

23.11.2021. 13:50 / Izvor: Agencije
Turska lira

Kurs turske lire pao je za još osam posto nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan stao u odbranu centralne banke koja je prošle sedmice oštro snizila referentnu kamatu, prenosi Tanjug.

Kurs turske lire pao je za još osam posto nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan stao u odbranu centralne banke koja je prošle sedmice oštro snizila referentnu kamatu, prenosi Tanjug.

Centralna banka Turske je prošlog četvrtka snizila referentnu kamatnu stopu za 100 baznih poena na 15 procenata, što je znatno ispod inflacije od 20 posto, te nagovijestila njeno dalje smanjenje.

Erdogan je poručio da će pobijediti u svom “ratu za ekonomsku nezavisnost” uprkos brojnim kritikama i molbama da preokrene kurs.

Turska valuta je pala u utorak na 12,49 lira prema dolaru, na novi najniži nivo nakon “proklizavanja” tokom posljednjih 11 uzastopnih sesija. Ove godine je izgubila 40 posto vrijednosti, uključujući pad od gotovo 20 procenata od početka prošle sedmice, javlja Reuters.

Prema euru, turska valuta je potonula na novi rekordni minimum od 13,4035 lira.

Erdogan je, navodi britanska agencija, izvršio pritisak na centralnu banku da se okrene agresivnom ciklusu monetarnog ublažavanja u cilju, kako kaže, podsticanja izvoza, investicija i otvaranja radnih mjesta, bez obzira na rast inflacije na gotovo 20 posto i ubrzanju deprecijacije nacionalne valute, što erodira zarade Turaka.

Bivši zamjenik guvernera centralne banke Semih Tumen, koga je Erdogan smijenio prošlog mjeseca, pozvao je na hitan povratak politici koja štiti vrijednost lire.

"Ovaj iracionalni eksperiment koji nema šanse da uspije mora se odmah napustiti i moramo se vratiti kvalitetnoj politici koja štiti vrijednost turske lire i prosperitet turskog naroda", napisao je Tumen na Twitteru.

Lira ove godine bilježi daleko najlošiji rezultat među valutama uglavnom zbog, kako kažu analitičari, "nepromišljenog i preuranjenog monetarnog popuštanja".

Prinos na referentnu 10-godišnju državnu obveznicu porastao je iznad 21 posto prvi put od početka 2019. godine. Vrijednost turskih državnih obveznica denominovanih u dolarima pala je za više od jednog centa na ranom trgovanju u utorak.

Usljed pada lire, glavni indeks akcija na berzi u Istanbulu je skočio 1,5 posto zbog neočekivano jeftinih procjena njihove vrijednosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti