Turska neće moći brzo da pronađe drugi izvor za uvoz nafte

Vijesti / SVIJET

Turska neće moći brzo da pronađe drugi izvor za uvoz nafte

03.05.2019. 10:42 / Izvor: REUTERS

Turska neće moći brzo da pronađe drugi izvor za uvoz nafte nakon što su SAD ukinule izuzeće od sankcija za kupovinu ovog energenta iz Irana, rekao je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

"Nije moguće lako pronaći druge izvore nafte za tako kratko vrijeme. Moramo da obnovimo tehnologiju u našim rafinerijama kada budemo kupovali naftu od trećih zemalja, a to će značiti da ih određeno vrijeme moramo zatvoriti što dovodi do troškova", naglasio je Čavušoglu, ističući da Vašington treba da preispita svoju odluku.

Vašington je 22. aprila saopštio da kupci iranske nafte prekinu uvoz do 1. maja ili će se suočiti sa sankcijama, čime je okončan šestomjesečni period izuzeća od sankcija za osam najvećih kupaca crnog zlata od Islamske Republike.

Čavušoglu je naglasio da je Turska prošle godine uspjela da postepeno smanji zavisnost od iranske sirove nafte, ali da rafinerije nisu adekvatne za preuzimanje crnog zlata od drugih zemalja.

Bijela kuća je saopštila da nakon ukidanja izuzeća za sankcije uvoznicima nafte iz Irana sarađuju sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi osigurali adekvatno snabdijevanje tržišta.

PODIJELI:

TAGOVI:

Turska

nafta

Iran

uvoz nafte

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti