Turska pokreće serijsku proizvodnju respiratora

24.03.2020. 09:49 / Izvor: Agencije
Turska pokreće serijsku proizvodnju respiratora

Koca je također kazao da se radi na razvoju vakcine protiv korona virusa i da je pozvano šest univerziteta i jedan naučni centar.

Ministar zdravstva Republike Turske Fahrettin Koca izjavio je da ta zemlja počinje serijsku proizvodnju respiratora potrebnih za liječenje osoba zaraženih korona virusom.

Naučno vijeće pri Ministarstvu zdravstva Turske jučer je održalo sjednicu, a resorni ministar Koca potom se obratio javnosti i istakao da je Turska u borbi protiv širenja korona virusa stekla ozbiljna iskustva i kako može brže predviđati razvoj situacije.

"Želimo da imamo što manje gubitaka u ovoj pandemiji koja je pogodila cijeli svijet. Vodimo brigu da brzo provodimo testiranja, izoliramo zaražene i počnemo sa njihovom terapijom i liječenjem", kazao je Koca, izvještava TRT.

On je najavio da će Turska uskoro primiti dodatnih 32.000 medicinskih radnika kako bi se uspješno izborila sa pandemijom.

Naglasivši da su rijetki primjeri solidarnosti u svijetu kakav je viđen u Turskoj tokom borbe protiv širenja korona virusa, Koca je najavio povećanje naknada za medicinsko osoblje i nastavak slanja dodatne opreme svim bolnicama u toj zemlji.

Najavivši početak serijske proizvodnje respiratora u Turskoj, Koca je kazao da je jutros u Tursku stiglo 50.000 setova za brzo testiranje na korona virus, a u četvrtak očekuje dolazal dodatnih 300.000 takvih setova.

"Tako smo došli do milion brzih testova koji su u opticaju. Zaštitne maske koje se proizvode u Turskoj neće biti izvožene sve dok postoji potreba na domaćem tržištu. Ne zaboravimo da je najvažnije da svi ostanu kod kuće. Život može stati u kuću", poručio je turski ministar Koca.

Koca je također kazao da se radi na razvoju vakcine protiv korona virusa i da je pozvano šest univerziteta i jedan naučni centar. Obećao je podršku države za sve te institucije.

Ističući da se mnogo zaraženih u Turskoj oporavlja, Koca je kazao da će u narednim danima biti objavljeni i bilansi osoba koje su ozdravile.

"Iz Kine smo jutros dobili lijekove koji su imali dobre rezultate i počeli smo ih primjenjivati kod pacijenata na intenzivnoj njezi", kazao je Koca.

Ističući da su od posljedica zaraze korona virusom u Turskoj život izgubile starije osobe, Koca je kazao da među zaraženim ima i medicinskog osoblja.

"Među preminulim imamo jednog pacijenta sa 91 godinom. Dva preminula ppacijenta su bila u dobi 50-60 godina, a svi ostali su bili stariji od 61 godine", kazao je Koca.

Koca je također kazao da u Turskoj nije, niti će biti naplaćivani testovi i laboratorije za testiranje na korona virus, a poručio je i da ta zemlja ima dovoljno takvih testova.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu. Potencijalno smrtonosni virus se brzo proširio na većinu zemalja, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima američkog Univerziteta “John Hopkins“ u svijetu je korona virusom zaraženo više od 355.000 ljudi, a od posljedica zaraze preminulo je više od 15.400 oboljelih.

U Turskoj je korona virusom zaraženo 1.236 osoba, a od posljedica zaraze preminulo je 30 oboljelih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti