Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Turska: Potpisani sporazumi o prometnoj infrastrukturi i uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola

16.03.2021. 17:13 / Izvor: Akta.ba

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović je, na poziv Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bio član delegacije Bosne i Hercegovine tokom zvanične posjete Republici Turskoj zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem te ambasadorom Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj NJ. E. Adisom Alagićem.

Tom prilikom, ministar Mitrović je potpisao Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Ministar Mitrović je istakao da je Republika Turska iskazala svoje namjere za kvalitetnije uključivanje prostora jugoistočne Evrope u prometnu mrežu EU i zemalja zapadnog Balkana, dodavši da se poseban akcent u Ministarstvu kojim rukovodi stavlja upravo na bolje regionalno povezivanje u oblasti prometa i prometne infrastrukture.

"Potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske o saradnji na infrastrukturnim i građevinskim projektima smatramo dobrom osnovom za nastavak aktivnosti u vezi sa izgradnjom prometnice Sarajevo – Beograd –Sarajevo. Time će se sigurno poboljšati cestovna mreža u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji, povezati glavni gradovi Sarajevo i Beograd te, u konačnici, ostvariti bolja regionalna povezanost sa Republikom Turskom", naglasio je ministar Mitrović.

Ministar Mitrović je ovom prilikom potpisao i Sporazum o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, rekavši da je osnovni razlog za njegovo zaključivanje želja da se građanima jedne države koji posjeduju vozačku dozvolu omogući da za vrijeme legalnog boravka na teritoriji druge države mogu podnijeti zahtjev za izdavanje zamjenske vozačke dozvole, bez polaganja teoretskog i praktičnog dijela vozačkog ispita.

Mitrović će sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem prisustvovati radnom ručku sa predstavnicima Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Turske (DEIK).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti