Turska se priprema za prvi puni lockdown

29.04.2021. 10:10 / Izvor: Fena
Turska se priprema za prvi puni lockdown

U ovo vrijeme prošle godine, na Tursku se gledalo kao na priču o uspjehu u ranoj borbi protiv koronavirusa, a WHO ju je čak pohvalila.

Na ulicama su velike gužve, tržni centri su krcati i brojni su zastoji u saobraćaju.

Neki žure na glavnu autobusku stanicu kako bi izašli iz Istanbula, dok drugi kupuju zalihe alkohola jer će na snagu stupiti zabrana prodaje alkohola, javlja BBC.

Ovakvo je raspoloženje dok se Turska priprema da kasnije u četvrtak u svoj prvi puni lockdown od početka pandemije kako bi zaustavila nagli porast infekcija i smrtnih slučajeva.

WhatsApp grupama sada dominiraju poruke o tome kako će se živjeti u narednim danima.

U ovo vrijeme prošle godine, na Tursku se gledalo kao na priču o uspjehu u ranoj borbi protiv koronavirusa, a WHO ju je čak pohvalila.

Godinu dana kasnije, Turska se nalazi među zemljama koje je Covid najviše pogodio i s najvećom stopom zaraze u Evropi.

Ankara je i dalje ponosna na relativno nizak ukupan broj smrtnih slučajeva, oko 39.000, a vlasti poručuju da je pandemija još uvijek pod kontrolom, zahvaljujući snažnom zdravstvenom sistemu u zemlji. Ali skok broja slučajeva zaraze je zabrinjavajući.

Nakon drugog perioda restrikcija koje su počele prošlog novembra, broj dnevnih slučajeva pao je na oko 6.000 u jednom trenutku sredinom februara.

Ali čim je vlada u martu počela ublažavati restrikcije, novi val zaraze zapljusnuo je Tursku.

Vlada se tada okrenula ponovnom uvođenju restrikcija početkom aprila. Međutim, to nije bilo dovoljno za suzbijanje širenja zaraza.

Na vrhuncu u aprilu, bilo je više od 60.000 novih slučajeva zaraze i više od 300 smrtnih slučajeva na dnevnoj bazi.

Prema kritičarima, vlada je prerano ukinula restrikcije i postupak vakcinacije nije bio dovoljno brz.

Do sada je u ovoj zemlji od 82 miliona stanovnika, vakcinisano više od 22 miliona ljudi.

Turska uglavnom koristi kinesko cjepivo Sinovac, kao i manji broj vakcina Pfizer-Biontecha.

"Ubrzali smo diplomatske napore za nabavku vakcina, uključujući Sinovac, Pfizer-Biontech i Sputnjik V",  ekao je ministar zdravlja Fahrettin Koca nedavno. 

Druga kritika bila je upućena vladajućoj stranci AK predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana jer je organizovala kongrese u martu na kojima se okupljao veliki broj ljudi, dok su mnoga društvena okupljanja i javni protesti zabranjeni.

Naučnici također kažu da su nove varijante, posebno britanski soj, ubrzali stopu zaraze.

Bez obzira na razlog nastajanja novog vala, Erdogan je konačno najavio potpuni lockdown koji stupa na snagu od 19.00 sati po lokalnom vremenu danas i trajat će do 17. maja.

Nove mjere uključuju ostanak ljudi u kućama osim za kupovinu i hitne medicinske potrebe, posebne dozvole će morati biti izdate za međugradska putovanja, škole će se zatvoriti, a korisnicima javnog prijevoza bit će uvedena stroga ograničenja broja putnika i ograničena je prodaja alkohola.

Mnogi su stručnjaci zadovoljni novim lockdownom, jer kažu da je potreban.

Međutim, neki tvrde da lockdown neće trajati dovoljno dugo da se izbore protiv novog porasta slučajeva i da možda neće biti dovoljno efikasno ako ga ne prati brži program vakcinacije. Sve mjere bi također trebala pratiti ekonomska podrška ljudima s niskim primanjima, smatraju oni.

Širom turskog društva postoji odlučnost da se okonča ovaj najnoviji val, a vlada ima jasan cilj.

"U trenutku kada Evropa ulazi u fazu ponovnog otvaranja, moramo brzo smanjiti broj slučajeva na manje od pet hiljada, da ne bismo zaostajali za njima", rekao je Erdogan.

Mjere traju tokom ostatka mjeseca posta, ramazana, i praznika Bajrama koji ga slijedi.

Prošle godine Turska je zabilježila pad stranih posjetitelja od 70 posto. Turistička se industrija nada da će lockdown pomoći da se omogući ponovno otvaranje na vrijeme za ljetnu sezonu.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti