Turska se uključuje u izgradnju puta Beograd - Sarajevo

10.10.2017. 07:58 / Izvor: SRNA
Turska se uključuje u izgradnju puta Beograd - Sarajevo

Trasa moderne saobraćajnice Beograd-Sarajevo kroz Srbiju će se nastaviti na postojeću trasu Koridora 11, na dionicu od Preljine do Požege.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da će se Turska uključiti u realizaciju projekta izgradnje puta Beograd-Sarajevo. Tokom dvodnevne posjete turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana Srbiji Mihajlovićeva i ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Turske Ahmet Arslan potpisaće pismo o namjerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture. 

"Turska je od samog početka podržavala ovaj projekat, a sada imamo i pismo o namerama kojem se potvrđuje spremnost Turske da se aktivnije uključi u realizaciju ovog projekta. To znači da ćemo zajedno sa Turskom definisati naredne korake u realizaciji ovog projekta", navela je Mihajlovićeva.

Ona je dodala da se tim dokumentom ohrabruju investicije u transportnu infrastrukturu zapadnog Balkana i podstiče saradnja Srbije i Turske u toj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.  Mihajlovićeva je navela da se ubrzano unapređuju odnosi Srbije i BiH u oblasti infrastrukture, te da ovo nije prvi projekat koji Srbija realizuje zajedno sa BiH, ali će biti najveći do sada. 

"Do sada ovo je najveći projekat posle izgradnje mosta Ljubovija-Bratunac sa zajedničkim graničnim prelazom, izgradnje vrtića i rekonstrukcije glavne ulice u Srebrenici i dogovora o zajedničkom održavanju mostova na Drini", dodala je Mihajlovićeva. 

Trasa moderne saobraćajnice Beograd - Sarajevo kroz Srbiju će se nastaviti na postojeću trasu Koridora 11, na dionicu od Preljine do Požege, dužine 31 kilometar, a od Požege preostaje da se izgradi 60 kilometara puta, preko Užica do Kotromana, na granici sa BiH, odnosno Republikom Srpskom. Prema prvim procjenama, izgradnja te dionice koštala bi 830 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti