Turska želi povoljnije uslove za nabavku ruskog gasa

26.09.2009. 12:06 / Izvor: Fena
Turska želi povoljnije uslove za nabavku ruskog gasa

Turska planira pregovore sa Moskvom da bi isposlovala bolje uvjete za isporuku ruskog gasa, saopćila je 25. septembra 2009. godine agencija Bloomberg, pozivajući se na vladine izvore u Ankari.

Ministar za energetiku Turske Taner Jildiz je izjavio da Ankara želi dvogodišnji moratorij na odredbu iz važećeg ugovora o isporuci ruskog gasa kojim je predviđeno da plaća, po principu "uzmi ili plati", za ugovoreni, a ne i stvarno isporučeni ruski gas.

Prirodni gas Turska sada dobija iz dva izvora, pri čemu oko dvije trećine isporuka dolazi iz Rusije, a ostatak iz Irana.

Isporuke gasa iz Rusije obavljaju se kroz dva gasovoda - Transbalkanski i Plavi potok koji dijelom ide i po dnu Crnog mora.

Ruski "Gazprom" je lani isporučio Turskoj 23,8 milijardi kubika gasa, a Turska je na taj način postala drugi najveći kupac ruskog gasa, poslije Njemačke.

Namjera Turske da izmjeni odredbe o uvozu ruskog gasa posljedica je niže potrošnje tog energenta, zbog posljedica svjetske ekonomske krize, objašnjavaju predstavnici vlade u Ankari.

Jildiz je precizirao da će njegova zemlje ove godine smanjiti potrošnju gasa za 5,4 odsto, u odnosu na 2008. On je, osim toga, izrazio nadu da će i Iran pristati da "omekša" uvjete isporuke svog gasa u Tursku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti