Vijesti

Turska želi povoljnije uslove za nabavku ruskog gasa

26.09.2009. 12:06 / Izvor: Fena

Turska planira pregovore sa Moskvom da bi isposlovala bolje uvjete za isporuku ruskog gasa, saopćila je 25. septembra 2009. godine agencija Bloomberg, pozivajući se na vladine izvore u Ankari.

Ministar za energetiku Turske Taner Jildiz je izjavio da Ankara želi dvogodišnji moratorij na odredbu iz važećeg ugovora o isporuci ruskog gasa kojim je predviđeno da plaća, po principu "uzmi ili plati", za ugovoreni, a ne i stvarno isporučeni ruski gas.

Prirodni gas Turska sada dobija iz dva izvora, pri čemu oko dvije trećine isporuka dolazi iz Rusije, a ostatak iz Irana.

Isporuke gasa iz Rusije obavljaju se kroz dva gasovoda - Transbalkanski i Plavi potok koji dijelom ide i po dnu Crnog mora.

Ruski "Gazprom" je lani isporučio Turskoj 23,8 milijardi kubika gasa, a Turska je na taj način postala drugi najveći kupac ruskog gasa, poslije Njemačke.

Namjera Turske da izmjeni odredbe o uvozu ruskog gasa posljedica je niže potrošnje tog energenta, zbog posljedica svjetske ekonomske krize, objašnjavaju predstavnici vlade u Ankari.

Jildiz je precizirao da će njegova zemlje ove godine smanjiti potrošnju gasa za 5,4 odsto, u odnosu na 2008. On je, osim toga, izrazio nadu da će i Iran pristati da "omekša" uvjete isporuke svog gasa u Tursku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti