Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tužilaštvo istražuje Pretis: Pod lupom firme u vlasništvu Novalića i Džindića

19.05.2020. 12:03 / Izvor: Radiosarajevo.ba

Tužilaštvo Kantona Sarajevo provodi istragu o poslovanju kompanije "Pretis" Vogošća.

Navode da se istražuju poslovne veze Pretisa s kompanijom TMR, u vlasništvu i porodice premijera FBiH Fadila Novalića i federalnog ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Nermina Džindića, u Tužilaštvu KS nisu mogli potvrditi.

"Postoji predmet u Tužilaštvu koji se odnosi na Pretis. Međutim, s obzirom na fazu u kojoj se predmet nalazi, ne možemo govoriti ni o kakvim detaljima", rekla je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS za Radiosarajevo.ba.

Ipak, kako je pisao i Žurnal, kompanija Termo Metal Resist d.o.o. Sarajevo registrovana je 2008.godine i, prema sudskom registru, barem po podacima s krajem 2019. godine, direktorica je Ada Novalić, kćerka federalnog premijera.

Kao vlasnici TMR-a su bili navedeni Nermin Džindić sa 9,43 posto kapitala, Samir Iskrić sa 3 posto, Ada Novalić sa 25 posto, Azra Novalić sa 10,7 posto, Munir Novalić sa 18 posto, Aida Novalić sa 17,86 posto.

Ono što je sporno je što je Pretis u državnom vlasništvu i kupovao je robu od privatnog TMR, koji je u vezi s premijerom i ministrom, u nemalim iznosima.

"Najznačajniji domaći kupci TMR-a su Pretis d.d. Vogošća, PRIMATEH d.o.o. Gradačac, Tool Precision Srebrenik", navedeno je u Izvještaju o kontroli TMR-a koji su početkom ove godine sačinili inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kako je prenio Žurnal.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti