Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tužilaštvo KS istražuje nezakonitosti u ZOI '84

05.07.2014. 10:14 / Izvor: nap.ba

Tužilaštvo Kantona Sarajevo vodi predistražne radnje u državnoj kompaniji ZOI '84, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP). Alem Hamzić, glasnogovornik Tužilaštva KS potvrdio je za agenciju Patria da Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo preduzima određene predistražne radnje u okviru kojih vrši provjeru navoda iz informacije koja je dostavljena ovom Tužilaštvu od strane MUP-a KS, a tiče se poslovanja JP ZOI '84, a sve u cilju eventualnog utvrđivanja postojanja krivičnog djela, te identifikacije eventualno odgovornih.

Radnici ZOI '84 već nekoliko dana su u štrajku. Od Skupštine kompanije traže imenovanje novog Nadzornog odbora i imenovanje novog direktora kompanije, jer je ZOI '84, nakon ostavke Džemala Bisića, ostao bez rukovodstva.

Iako je Skupština trebala biti održana danas, na kojoj je trebalo biti izabrano i novo rukovodstvo kompanije, to se ipak nije desilo. Midhat Hubijar, predsjednik Skupštine rekao je za Patriu kako je Skupština odgođena za nadredni četvrtak. Tada će biti imenovan i novi v. d. Nadzornog odbora ali i novi v.d. direktora.

I Alija Hodžić, predsjednik sindikata radnika ZOI '84, potvrdio je kako su radnici dobili čvrsta obećanja da će kompanija novo rukovodstvo dobiti naredne sedmice, ali da radnici svejedno neće odustajati od štrajka.

"I dalje ćemo nastaviti sa protestima. Čekat ćemo da vidimo šta će se desiti narednog četvrtka. A, Skupština kompanije i Vlada Kantona Sarajevo treba da znaju da ćemo za novo rukovodstvo prihvatiti samo stručne ljude, koji ovu kompaniju mogu izvesti na zelenu granu, a ne nekoga ko će nas još više ugušiti", rekao je Hodžić.

Osim novog rukovodstva, radnici ZOI '84 traže isplatu deset zaostalih plaća i doprinosa, kao i odobrenje kredita od osam miliona KM, koji će pokrenuti nove projekte i investicije u kompaniji, piše Patria. Radnici ove kompanije prije nekoliko dana blokirali su sve prostorije koje su u vlasništvu ZOI '84, među kojima je bila i Zetra, ali su ih sljedećeg dana pustili u funkciju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti