Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tužilaštvo KS o KCUS-u: Provjeravamo radi li se o krivičnom djelu protiv zdravlja ljudi

07.04.2021. 08:53 / Izvor: BHRT

Nakon što su u ponedjeljak istražioci i tužioci ušli u prostorije KCUS-a povodom uznemirujućih pisama koja je javnost imala priliku čitati, poduzima se niz radnji iz nadležnosti ove pravosudne institucuije u pravcu provjere da li se radi o nekom od krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, navode iz Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

"Nakon što je Tužilaštvo KS po službenoj dužnosti formiralo predmet koji se odnosi na informacije iz medija da je grupa anesteziologa sa KCUS-a uputila pismo menadžmentu ove ustanove u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcionisanju Covid odjela, poduzima se niz radnji iz nadležnosti ove pravosudne institucuije u pravcu provjere da li se radi o nekom od krivičnih djela protiv zdravlja ljudi", saopćeno je.

Nakon obavljenog uviđaja na KCUS-u ističu kako nastavljaju intenzivno prikupljati informacije i dokaze u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti.

Tužitelji Tužilaštva KS i BiH i inspektori SIPA-e su prostorije KCUS-a napustili oko 21:30 sati.

U ovom trenutku javnost očekuje odgovore na pitanja o rezultatima ulaska tužilaca i SIPA-e u UKCS, koji je u fokusu javnosti nakon dva pisma o lošim uslovima i liječenja oboljelih Covid-pacijenata, kao i upotrebe spornih respiratira.

Podsjetimo,nakon jučerašnjeg sastanka Vlade KS sa rukvodstvom KCUS-a potvrđena je autentičnost jednog pisma, koje je, kako su rekli interni dokument.

Međutim, na sastanku nije došlo do približavanja stavova: kantonalna uprava misli da sporni respiratori trebaju biti povučeni iz upotrebe, ali iz KCUS-a poručuju da će ih povući samo oko premijer KS Edin Forto i ministar zdravstva Haris Vranić potpišu dokument o povlačenju respiratora.

Grupa građana koji su za sutra najavili proteste o KCUS-u odustali su od protesta, jer su nadležni poduzeli potrebne korake, javlja reporterka BHRT.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti