Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tuzla bliža Sarajevu za 3,6 km: Počinje gradnja tunela Karaula

U Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH u Sarajevu danas je potpisan ugovor za građevinske radove na projektu „Tunel Karaula“ na cesti M-18, Šićki Brod-Sarajevo, dionica Kladanj-Potpaklenik.

14.04.2014. 15:26 / Izvor: Fena

U Javnom preduzeću Ceste Federacije BiH u Sarajevu danas je potpisan ugovor za građevinske radove na projektu "Tunel Karaula" na cesti M-18, Šićki Brod-Sarajevo, dionica Kladanj-Potpaklenik.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić nakon potpisivanja ugovora izrazio je zadovoljstvo učešćem u kreiranju projekta "Tunel Karaula".

"Smatram da ćemo na ovaj način umnogome doprinijeti da se skrati put između Tuzle i Sarajeva i omogući brži protok ljudi i robe", istakao je Bijedić.

Naveo je da se na tom dijelu magistralnog puta između Tuzle i Sarajeva u posljednjih  50 godina gotovo ništa nije  uradilo na modernizaciji i ubrzanju, a posebno su, kako je dodao,  otežani uvjeti  za vožnju u zimskom periodu zbog poledice i snijega.

"Ubijeđen sam da ćemo postići dogovor s glavnim izvođačem, a to je kompanija Strabag, da se domaće kompanije u nekim segmentima uključe u realizaciju projekta", prokomentirao je Bijedić.

Direktor Strabaga za niskogradnju Josip Kuzmanić je izjavio da su spremni suočiti se sa svim izazovima na gradnji ovog tunela. U poslovnu politiku Strabaga, po njegovim riječima, spada da se uvijek na neki način formira kao domaća firma, što podrazumijeva domaću radnu snagu, kao i podizvođačke i dobavljačke radove.

Direktor JP Ceste FBiH Filip Vujeva je kazao da se izgradnjom ovog tunela, mostova i trase, postojeća dionica skraćuje za 3,6 km, a najviša tačka prevoja spušta  za 120 metara. Projektom je predviđena i traka za spora vozila koja se završava ispred portalnih konstrukcija tunela.

Dužina tunela na Karauli je 902 metra, rok za građevinske radove je deset mjeseci, a ugovorena cijena je 24,25 miliona KM.

"To je iskorak koji je nemjerljiv riječima i promet će sutra pokazati da će se svaka marka uložena u tunel i općenito na ovoj dionici prevoja Karaula, višestruko isplatiti. Rješenjem cijelog projektnog zadatka umnogome će se olakšati putna komunikacija Tuzle sa Sarajevom", dodao je Vujeva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti