Vijesti

Tuzla i dalje tone, rješenja nema na vidiku: Upitna izgradnja središta grada zbog slijeganja terena

19.06.2009. 10:37 / Izvor: Dnevni list

Problem slijeganja tla u Tuzli čini se ne vidi svoje rješenje u neko skorije vrijeme i građani Tuzle s njim se susreću već godinama. Zatvaranjem rudnika Soli koji je bio glavni uzrok slijeganja došlo je do znatnog umanjenja slijeganja iako taj problem nije trajno riješen, a prema ispitivanjima stručnjaka mogao bi potrajati i duži niz godina. U predizborno vrijeme prošle godine gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović govorio je o grandioznim projektima i građenju u samom središtu grada, a čija je izgradnja postala upitna upravo zbog slijeganja terena. O spektakularnim tunelima u gradu koji bi povezivali grad i Panonska jezera danas više nitko i ne govori.

Ovih dana u Tuzli traju završne rasprave oko usvajanja prostornog plana Tuzle za razdoblje od 20 godina i posebnu pozornost je privukao upravo problem slijeganja. Tako su se primjerice na posljednjem okruglom stolu, na kojem se govorilo upravo o uređenju prostora koje je zahvaćeno tonjenjem, stručnjaci složili da bi bilo prerizično graditi u užem središtu grada.

"Prostorni plan ne može isključiti središte grada koji je desetinama godina bio pod negativnim uticajem crpljenja slanice i slijeganja terena. Činjenica je da je crpljenje slanice stalo, ali da slijeganje nije, stoga se pred svima nama postavlja pitanje što je manja šteta ili što je veća korist. Pitanje je koji su to pravci i potezi budućeg uređenja prostora zahvaćenog slijeganjem", kazao je Slavko Stijepić, šef Službe prostornog uređenja i zaštite okoline Općine Tuzla.

Na području općine Tuzla oko 500 hektara zemljišta je pod utjecajem slijeganja tla. Stručnjaci upozoravaju da bi daljnji proces slijeganja mogao trajati još najmanje dvadeset godina i da bi trebalo sačekati da se tačno utvrdi kako će taj proces teći. Danas je sasvim sigurno da od spektakularnih tunela kojima bi se građani Tuzle vozili neće biti ništa. Ostaje da se vidi do kada će proces slijeganja trajati, ali neki od stručnjaka s Rudarsko-geološkog fakulteta se pitaju je li zatvaranje rudnika soli bilo neminovno, a naročito njegovo zatrpavanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti