Tuzla: Neophodnost izrade "Strategije razvoja TK za period 2008 – 2015"

31.08.2007. 09:39 / Izvor: Oslobođenje
Tuzla: Neophodnost izrade 'Strategije razvoja TK za period 2008 – 2015'

Na sjednici Vlade Tuzlanskog kantona koja je održana 30. avgusta 2007. godine, kao jedno od najznačajnijih pitanja, istaknuta je neophodnost izrade "Strategije razvoja TK za period 2008 – 2015". Budući da Tuzla i njena okolina u mnogim oblastima "cvjetaju", na dnevni red Vlade konačno je došla i strategija razvoja. Pošto je navedeni dokument još davno trebao biti uobličen u slova na papiru, kantonalni ministri jednoglasno su usvojili odluku o formiranju Koordinacionog odbora za izradu strategije.

Pored Ministarstva obnove, razvoja i povratka i Kantonalne privredne komore, nosilac operativnog dijela posla će biti Regionalna razvojna agencija za sjeveroistočnu BiH (NERDA), u čiju pomoć Vlada TK polaže najveće nade. Premijer TK Enes Mujić istakao je važnost izrade strategije kako bi se na osnovu nje moglo prijaviti na pretpristupne fondove EU.

Iako je izrada projekata s kojima se može prići takvim fondovima vrlo kompleksna, te da zbog onog dijela koji se odnosi na finansije pada 70 % projekata, premijer vjeruje da će objavljivanjem tendera sve sumnje u ispravnost izrade projekata biti odagnane. Ministri su se vrlo brzo dogovorili i o usvajanju odluke o visini dnevnica za službena putovanja van zemlje.

Pa tako dnevnice za putovanja unutar zemlje iznose 60, a minimalne za putovanja van zemlje 90 KM. Ako budžetski korisnici, na primjer, krenu u Luksemburg, imaće dnevnice od 150 KM. Za odlazak u Norvešku poreski obveznici će izdvojiti 160 KM na dan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti