Vijesti

Tuzla: "NERDA" promovirala Instrumente za predpristupnu pomoć EU

19.09.2008. 10:36 / Izvor: Fena

Predstavnici Udruženja za razvoj NERDA 18.09.2008. godine su u Tuzli upriličili prezentaciju Instrumenta za predpristupnu pomoć Evropske Unije IPA, u okviru kojeg su finansijska sredstva trenutno dostupna BiH.

Trenutno su na raspolaganju dvije komponente, prva namjenjena jačanju države u procesu Evropskih integracija, a druga prekograničnoj saradnji, za sada samo s Hrvatskom i Srbijom.

IPA instrument namijenjen je finassijskoj pomoći učesnicima ekonomskog razvoja, koji je dostupan zemljama kandidatima za članstvo u Evropsku uniju. S obzirom da je BiH stekla status potencijalnog kandidata za članstvo, trenutno ostvaruje pravo na dvije komponente IPA instrumenta, od mogućih pet, u okviru kojih su određeni fondovi za koje se mogu aplicirati prijedlozi za sufinansiranje.

Ovom prilikom predstavnici kantona, općina Sjeveroistočne Bosne, kao i brojni predstavnici NVO, upoznati su s procedurom na koji način mogu aplicirati za sufinansiranje putem ovih fondova.

Instrument za predpristupnu pomoć je programiran za period 2007.-2013. godina u okviru kojeg su već razvijeni planovi i programi kojim je definisan način na koji će ova sredstva biti usmjerena za podršku jačanju BiH.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti