Tuzla: "NERDA" promovirala Instrumente za predpristupnu pomoć EU

19.09.2008. 10:36 / Izvor: Fena
Tuzla: 'NERDA' promovirala Instrumente za predpristupnu pomoć EU

Predstavnici Udruženja za razvoj NERDA 18.09.2008. godine su u Tuzli upriličili prezentaciju Instrumenta za predpristupnu pomoć Evropske Unije IPA, u okviru kojeg su finansijska sredstva trenutno dostupna BiH.

Trenutno su na raspolaganju dvije komponente, prva namjenjena jačanju države u procesu Evropskih integracija, a druga prekograničnoj saradnji, za sada samo s Hrvatskom i Srbijom.

IPA instrument namijenjen je finassijskoj pomoći učesnicima ekonomskog razvoja, koji je dostupan zemljama kandidatima za članstvo u Evropsku uniju. S obzirom da je BiH stekla status potencijalnog kandidata za članstvo, trenutno ostvaruje pravo na dvije komponente IPA instrumenta, od mogućih pet, u okviru kojih su određeni fondovi za koje se mogu aplicirati prijedlozi za sufinansiranje.

Ovom prilikom predstavnici kantona, općina Sjeveroistočne Bosne, kao i brojni predstavnici NVO, upoznati su s procedurom na koji način mogu aplicirati za sufinansiranje putem ovih fondova.

Instrument za predpristupnu pomoć je programiran za period 2007.-2013. godina u okviru kojeg su već razvijeni planovi i programi kojim je definisan način na koji će ova sredstva biti usmjerena za podršku jačanju BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti