Tuzla: Održana konferencija "Razvoj tipičnih proizvoda u Bosni i Hercegovini"

25.02.2009. 12:49 / Izvor: eKapija.ba
Tuzla: Održana konferencija 'Razvoj tipičnih proizvoda u Bosni i Hercegovini'

U Tuzli je 24. februara 2009. godine održana konferencija "Razvoj tipičnih proizvoda u Bosni i Hercegovini". Konferencija je realizovana u sklopu implementacije projekta "Strateško jačanje postojećih i osnivanje novih razvojno-poduzetničkih centara ( RPC ) u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini". Inače, Projekat implementira Nezavisni biro za razvoj, u partnerstvu sa Općinom Tuzla, kao i uz učešće Vlade Brčko Distrikta BiH i još četiri Opštine Regije.

Vrijednost projekta je 588.548 KM, a Evropska Unija finansira 89% vrijednosti projekta ( 523.808 KM ). Implementacija Projekta je počela u oktobru 2007. godine i trajati će do maja 2009. godine.

Nakon pozdravnog govora gradonanačelnika Tuzle, Jasmina Imamovića, u realizaciji Programa rada Konferencije, sa svojim prezentacijama, učestvovali su: Prof. Dr. Zlatan Sarić, Poljoprivredni fakultet Sarajevo, Prof. Dr. Midhat Jašić, Tehnološki fakultet Univerziteta Tuzla, te Svijetlana Sakić, UCODEP u Bosni i Hercegovini, koja je predstavila i primjer dobre prakse iz BiH: "Okusi Hercegovinu" – projekat razvoja tipičnih proizvoda u Hercegovini.

Kao prateći sadržaj rada Konferencije, organizovano je predstavljanje i degustacija dijela tipičnih proizvoda iz Hecegovine.

Na Konferenciji su prisustvovali predstavnici nadležnih ministarstava, obrazovnih institucija, razvojnih agencija / institucija, opština, inovatora, NVO i poduzetnika.

"U BiH još uvijek nije zaživio sistem zaštite domaćih proizvoda iako u Evropi on predstavlja jedan od krucijalnih marketinških sredstava, bh. legislativa za geografsku oznaku nije u skladu sa EU legislativom, bh. proizvođači nisu dovoljno upoznati sa ovim sistemom, niti jedan proizvod u BiH nije zaštićen itd.", naglasio je Prof. Dr. Zlatan Sarić.

S tim u vezi, Konferencija je ukazala na potrebu podrške sistematskom razvoju poljoprivrednih i drugih proizvoda, koji imaju karakter tipičnih proizvoda u BiH, pokretanja identificiranja i daljeg razvoja certificiranja proizvoda iz Regije koji bi, sa registriranim oznakama geografskog porijekla, bili zaštićeni i prepoznati i u zemljama Evropske unije, saopćeno je iz Nezavisnog biroa za razvoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti