Tuzla: Otvoren međunarodni sajam energetike Energa 2014.

10.06.2014. 13:16 / Izvor: eKapija.ba
Tuzla: Otvoren međunarodni sajam energetike Energa 2014.
OTVORI GALERIJU

Međunarodni specijalizirani sajam energetike Energa 2014 koji će se u Tuzli održati u periodu od 10.-13. juna/lipnja 2014. godine, danas je svečano otvoren.

Međunarodni specijalizirani sajam energetike "Energa 2014" koji će se u Tuzli održati u periodu od 10.-13. juna/lipnja 2014. godine, danas je svečano otvoren.

Dva značajna događaja vezana za energetski sektor u cijeloj regiji,  sajam i konferencija Energa, koja će biti otvorena večeras u 19.30 h, već četvrtu godinu privlače veliku pozornost privrednika, energetskih stručnjaka i predstavnika svih nivoa vlasti.

"Čast mi je i zadovljstvo što sam već četvrtu godinu na Sajmu Energa koji svake godine dobija na značaju i kvalitetu te predstavlja jedan od najznačajnih skupova ovog tipa u regiji. Ovu činjenicu potvrđuje i veliki broj prisutnih učesnika i gostiju. Sajam je veliki događaj ne samo za Tuzlu već i za Bosnu i Hercegovinu i na tome se trebamo zahvaliti organizatorima Sajma koji uspijevaju organizovati jedan ovakav događaj uprkos brojnim problemima sa kojima se sureću", rekao je Nermin Nikšić, premijer Federacije, koji je proglasio svečano otvoren 4. Međunarodni sajam energetike ENERGA 2014.

Dodao je da BiH u narednom periodu očekuje realizacija strateških projekata u energetskom sektoru, od koji će u budućnosti cjelokupno bh. društvo imati višesturku korist.

Organizaotri ističu da je jedinstvenost ovog specijaliziranog sajma energetike u regiji ogleda se u programskom konceptu po kojem je organizovan. Dodaju da Vanjskotrgovinska komora BiH od početka ovog projekta daje punu podršku Sajmu zbog važnosti podrške energetskom sektoru BiH putem ovakvih prezentacijskih formi kakve su Sajam i Konferencija ENERGA.

"Energetski potencijal je među najvećim, ali još uvijek nedovoljno iskorištenim prirodnim bogastvom naše države. BiH nastoji iskoristiti sve prednosti koje nude obnovljivi izvori energije o čemu svjedoče brojni primjeri projekata i gradnje, posebno solarnih elektrana. Investiranje u obnovljive izvore energije daju BiH u perspektivi veliku šansu koje će implicirati dalji razvoj industrijske proizvodnje i međunarodnog povezivanja i saradnje", rekao je Momir Tošić, direktor Makroenergetskog sektora Vanjskotrgovinske komore BiH, inače partnera Sajma.

U proteklim godinama sajam Energa se potvrdio kao uspješan i atraktivan međunarodni sajam energetike i kao jedna od važnih i uspješnih poslovnih manifestacija u oblasti energetike u Bosni i Hercegovini i regiji.

"Uvjereni smo da će pripremljeni programski sadržaji ovogodišnjeg Sajma i Konferencije ENERGA predstavljati korisne i atraktivne događaje koji će okupiti i pobuditi pažnju mnogobrojnih sudionika iz biznisa i nauke, direktno ili indirektno povezanih sa energetskim sektorom", rekao je Zlatko Alidžanović, predsjednik Uprave Tuzlanskog sajma.

Ovogodišnji sajam okupio je 28 izlagača koji predstavljaju više od 60 privrednih subjekta koji dolaze iz osam zemalja užeg i šireg regiona. Riječ je o uglednim domaćim i stranim institucijama iz oblasti energetskih sektora: energetike uopće, rudarstva  prateće industrije, proizvođača električne energije iz fosilnih i obnovljivih energetskih izvora, do proizvođača savremenih energetski efikasnih materijala koji će prezentirati raznovrsna istraživačka, prirodna dostignuća, ali i dati mogućnost različitih oblika poslovne saradnje.

Sajamski dio postavljen je u SKPC Mejdan, a prva dana vrata sajma su otvorena samo za poslovne posjete. Posjete i za građanstvo su predviđene 12. i 13. juna, a sav prihod od prodatih ulaznica će bit doniran u humanitarne svrhe. Radno vrijeme Sajma je od 10 do 18 sati, a posljednjeg dana do 14 sati.

Stručni prateći sadržaj Sajma, trodnevna Međunarodna konferencija Energa odvijat će se od 10.-12. juna u kongresnim prostorima Hotela Tuzla.

Partneri sajma su Vanjskotrgovinska komora BiH, Općina Tuzla, Vlada Tuzlanskog kantona i Rudarski institut Tuzla. Pokrovitelj sajma je Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH.

Pokrovitelj konferencije je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, suorganizator USAID/SIDA Firma projekt, a sponzori UNDP i Schneider Electric.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti