Vijesti

Tuzla: Potpisan memorandum o razumijevanju između UNDP-a, Općine Tuzla i Termoelektrane Ugljevik

06.03.2008. 10:09 / Izvor: Fena

U Tuzli je jučer potpisan Memorandum o razumijevanju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija i Općine Tuzla, te Rudnika i Termoelektrane Ugljevik. Memorandum se odnosi na realizaciju projekata "Smanjenje zagađenja zraka kroz povezivanje Kliničko-medicinskog centra Tuzla na kantonalnu mrežu grijanja".

Za ovaj projekt u našoj zemlji bit će utrošeno više od dva miliona maraka.

Vlada Holandije je izdvojila 15 miliona dolara za sanaciju crnih, kritičnih ekoloških tačaka u regiji zapadnog Balkana. Dva miliona dolara bit će potrošeno na realizaciju projekata povezivanja UKC Tuzla na kantonalnu mrežu grijanja, te rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje vode u Rudniku i Termoelektrani Ugljevik. Oko 800.000 dolara u ove projekte uložit će lokalne zajednice.

Danas su potpisani i memorandumi o razumijevanju između UNDP-a i općine Tuzla, te UNDP-a, Rudnika i Termoelektrane Ugljevik.

U naredne dvije godine očekuje se uvezivanje UKC Tuzla na gradski sistem centralnog grijanja. Na taj način smanjit će se u velikoj mjeri zagađenje kojim je naročito ugrožen istočni dio Tuzle.

Značaj projekta je veći ukoliko se zna da toplana Kliničkog centra ima snagu od 12 mega vati, te bi kao takva mogla zagrijati grad veličine Lukavca.

Budući da je nemoguće ograničiti zagađenja zraka, tla i vode u UNDP-u su procijenili da je neophodno projektom obuhvatiti Rudnik i Termoelektranu Ugljevik, odnosno izvršiti rekonstrukciju objekta za prečišćavanje vode.

Potpisivanje memoranduma dio je regionalnog programa "Jačanje kapaciteta za politiku integralnog održivog razvoja u zapadnom Balkanu", koji uključuje Albaniju, BiH, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti