Tuzla: Predstavljen program certificiranja regija - Cilj programa informiranje i privlačenje stranih investicija

23.06.2009. 15:09 / Izvor: Fena
Tuzla: Predstavljen program certificiranja regija - Cilj programa informiranje i privlačenje stranih investicija

Predstavnicima općina iz sjeveroistočne Bosne i Tuzlanskog kantona 23. juna 2009. godine je predstavljen program certificiranja regija namijenjen za strana ulaganja.

Program su predstavili predavači iz varaždinske Agencije za razvoj AZRA u saradnji s Udruženjem za razvoj "Nerda". Agencija AZRA već tri godine uspješno implementira projekt razvoja povoljne investicijske klime u Hrvatskoj. Ova varaždinska agencija i dalje provodi proceduru certificiranja u drugim gradovima i regijama Hrvatske.

Cilj programa certificiranja regija prvenstveno je namijenjen za informiranje i privlačenje stranih investitora. Ovim programom nastoji se pružiti pomoć pri stvaranju jedinstvenog imidža i jedinstvene razine usluga koje se nude stranim ulagačima. Jedan od ciljeva je i uputiti ulagače na lokacije koje najbolje odgovaraju njihovim potrebama.

Za početak svaka općina ili regija mora posjedovati određene standarde. Gosti iz Varaždinske županije koji su ovaj program počeli koristiti prije tri godine su sve prisutne upoznali o koracima u proceduri certificiranja.

Današnja prezentacija bila je prilika da se predstavnici općina i kantona upoznaju o mehanizmimma za unapređenje konkuretnog okruženja za ulagače.

Iz udruženja za razvoj "Nerda" svim onim zajednicama koje se odluče za primjenu ovog programa obećana je pomoć u vidu tehničke asistencije i sufinansiranja provedbe certficiranja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti