Tuzlanska Solana počinje izvoziti u Katar

20.02.2018. 17:29 / Izvor: Akta.ba
Tuzlanska Solana počinje izvoziti u Katar

AS Holding je potpisao protokol za plasman tuzlanske soli, te Klasovih i Vispakovih proizvoda.

Privredna delegacija Bosne i Hercegovine koju predvodi predsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić boravi u posjeti Državi Katar u okviru zvanične posjete delegacije Savjeta ministara Bosne i Heregovine predvođene predsjedavajućim Denisom Zvizdićem. 

Prvog dana boravka, za bh. kompanije je upriličena posjeta katarskoj firmi Qatari Diar, najvećoj kompaniji za nekretnine, kao i obilazak Lusail City koji je u izgradnji.Centralni objekat ovog grada biće ’Lusail Ajkonik stadion’ (Lusail Iconic Stadium) koji će imati kapacitet od 86.250. Ovaj stadion biće domaćin otvaranja i finalnog meča Svetskog prvenstva 2022. Ovom prilikom napominjemo da je jedna bh. kompanija sa svojih 200 radnika već angažovana na izgradnji jednog od stadiona namjenjenih za održavanje Svjetskog prvenstva, te da se pregovara o novom projektu kojim bi se angažovao dodatni broj radnika iz Bosne i Hercegovine.

Privrednici su održali sastanak i sa predstavnicima Udruženja poslodavaca Države Katar slijedom kojeg je najavljena posjeta katarskih biznismena Bosni i Hecegovini.

Već prvog dana posjete, ostvareni su brojni kontakti, te uspostavljena konkretna saradnja. AS Holding je potpisao protokol za plasman tuzlanske soli, te Klasovih i Vispakovih proizvoda. Posebno raduje činjenica da se na policama katarskih marketa već nalaze pojedini bh. proizvodi.

Privrednu delegaciju čine predstavnici devet kompanja iz oblasti građevinarstva, prehrambene industrije, industrije namještaja, proizvodnje lijekova, te turizma.

Delegaciju Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, pored predsjedavajućeg Zvizdića, čine zamjenik predsjedavajućeg i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko. U sastavu delegacije je i direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH Gordan Milinić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti