Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tuzlanski gljivari bilježe rast proizvodnje

25.05.2017. 08:30 / Izvor: Fena

Grupacija proizvođača komposta i gljiva Tuzlanskog kantona koja djeluje pri Udruženju za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Tuzlanskog kantona proteklih godina bilježi pozitivne rezultate, a najvećim uspjehom smatraju to što su s domaćeg tržišta potisnuli uvoznu gljivu.

Godišnja proizvodnja komposta dostiže cifru od 2.000 tona, a gljive oko 600 tona. Oko 90 posto ukupne proizvodnje u TK je u općinama Gradačac i Gračanica te Gradu Tuzla.    

"Imali smo 90 posto uvozne gljive, a sada je sto posto domaća proizvodnja, to je naš najveći uspjeh. Radit ćemo na proširenju i osavremenjavanju naše proizvodnje", ističe predsjednik Grupacije proizvođača komposta i gljiva TK-a Mujdin Tokić.

U ukupnoj proizvodnji dominira šampinjon čiji udio je 80 posto, oko 20 posto bukovače i jedan mali procenat gljive šitaki. Od 2008. godine poticaj za ovu proizvodnju je s nivoa kantona. 

"Poticaji prošle godine za gnjivarstvo su bili 30 KM po toni komposta, a prizvođači komposta su imali 15 KM. Imali smo neke razgovore s resornim ministarstvom i predložili smo da poticaji budu povećani za po pet KM", rekao je Tokić.

Da bi proizvodnja bila unaprijeđena i omasovljena redovno se rade edukacije, a organizirana je i nastava za sticanje zvanja specijalista za proizvodnju gljive u Hemijskoj školi u Tuzli. 

Plan je uspostaviti kontakt s poljoprivrednim školama u TK da bi inicirali uvođenje fakultativnog  predmeta gljivarstvo, a na Odsjeku za poljoprivredu Tehnološkog fakulteta u Tuzli uvođenje gljivarstva kao izbornog predmeta.  

Članovi Grupacije danas su birali novo rukovodstvo. Dužnost predsjednika Grupacije proizvođača komposta i gljiva TK i u narednom četvorogodišnjem mandatu povjerena je Mujdinu Tokiću. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti