Tuzlanski kanton smanjuje administrativne takse za privredu

18.05.2018. 10:32 / Izvor: Akta.ba
Tuzlanski kanton smanjuje administrativne takse za privredu

Izmjenama Zakona o kantonalnim administrativnim taksama, takse iz oblasti prostornog uređenja i zaštite okolice bit će smanjenje u iznosu između 20 i 100 KM.

Izmjenama Zakona o kantonalnim administrativnim taksama, takse iz oblasti prostornog uređenja i zaštite okolice bit će smanjenje u iznosu između 20 i 100 KM. Primjena ovog zakona neće imati negativan utjecaj na budžet Tuzlanskog kantona. Naprotiv, trebao bi se stvoriti povoljniji privredni ambijent, javlja RTV Slon.

"Što se tiče taksi iz oblasti ministarstva, energetike i rudarstva odnose se na sve takse koje su bile 50 KM i bit će smanjene na 40 KM, a tiču se obavljanja poslova iz oblasti rada u industriji i energetici. Također, između 20 i 30 KM smanjene su takse u oblasti eksploatacije pojedinih mineralnih sirovina. Takse iz oblasti poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede smanjene su između 5 i 20 KM", kazala je Merima Hajdarević, sekretar ministarstva finansija TK. 

Prijedlog izmjena Zakona o sudskim taksama trebao bi omogućiti jednostavnije uslove ali i pojeftiniti procedure oko registracije privrednih subjekata. Prije svega smanjenjem taksi za osnivanje privrednih društava, kao i onih koje se plaćaju za upis dijelova privrednih društava u sudski registar. 

"Takse su smanjene između 20 i 50 KM. Sad možemo reći da je Tuzlanski kanton stvorio najjeftinije uvjete registracije privrednih subjekata, u odnosu na sve kantone u Federaciji", dodaje Hajdarević. 

Građanima je najzanimljivije smanjenje iznosa taks u oblasti socijalne zaštite. Smanjenje ovih taksi znači da će manje koštati razni sudski sporovi jer su predviđene manje takse na tužbe i presude u sporovima iz zdravstvenog, penzijsko – invalidskog osiguranja, dječijeg dodatka, usvajanja i socijalne pomoći. Sve takse iz pomenutih oblasti od sada će ae umjesto 20 plaćati 5 KM

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti