Tuzlanski kanton spreman i opredijeljen za reformu javne uprave

13.07.2020. 12:20 / Izvor: Akta.ba
Tuzlanski kanton spreman i opredijeljen za reformu javne uprave

Kanton je još prošle godine imenovao svog predstavnika u koordinacionom tijelu za reformu javne uprave u Federaciji BiH.

Neophodnost i nastavak procesa reforme javne uprave, prije svega u smislu harmonizacije propisa koji tretiraju ovu oblast na području Federacije BiH, bili su povod i tema današnjeg sastanka premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića i ministra pravosuđa i uprave TK Elvira Herčinovića sa direktorom Zavoda za javnu upravu FBiH Enverom Išerićem, pomoćnikom federalnog ministra pravde za upravu Alenom Taletovićem i glavnim federalnim upravnim inspektorom Željkom Škaricom. 

Premijer Tulumović i ministar Herčinović su goste sa federalnog nivoa upoznali sa opredjeljenjem Vlade da istinski uđe u reformu javne uprave, a u tom smislu Vlada je ove godine već planirala raditi na izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi TK.

Također, Kanton je još prošle godine imenovao svog predstavnika u koordinacionom tijelu za reformu javne uprave u Federaciji BiH, što jasno ukazuje da je Tuzlanski kanton prepoznao manjkavost trenutne neuređenosti ove oblasti, odnosno problema koji proizlaze iz neharmoniziranih propisa i postojanja desetak zakona o državnoj službi na prostoru Federacije.

Na današnjem sastanku premijer Tulumović i ministar Herčinović su jasno izrazili opredjeljenje Tuzlanskog kantona i spremnost za aktivno učešće u koordinacionom tijelu i nastavak koordiniranog djelovanja u cilju sistemskog i harmoniziranog uređenja oblasti javne uprave na cijeloj teritoriji Federacije BiH.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti