Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Tuzlanski kanton, za razliku od drugih, nije umanjio sredstva za kulturu

11.12.2020. 12:14 / Izvor: Akta.ba

Iako je oblast kulture pogođena mjerama usljed pandemije virusa Covid 19, resorno Ministarstvo, kao i Vlada Tuzlanskog kantona učinili su sve da podrže pravna lica koja su organizirala kulturne manifestacije ili se bavila izdavaštvom u 2020. godini sa ukupnim iznosom sredstava od 130.000 KM.

Bitno je napomenuti da, uprkos negativnim posljedicama pandemije, sredstva u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2020. godinu za navedene namjene nisu umanjena u odnosu na prethodne godine, već se zadržao trend blagog rasta.

"U odnosu na prethodne godine Ministarstvo je unijelo određene novine u nastojanju da unaprijedi proceduru raspodjele sredstava, a sve u skladu sa kontinuiranim naporima da se unaprijedi transparetnost i adekvatno vrednovanje programa/projekata aktera u oblasti kulture.Tako su Odlukom Vlade Tuzlanskog kantona o utvrđivanju kriterija, uslova i postupka za raspodjelu sredstava sa potrošačke jedinice Manifestacije kulture od interesa za Tuzlanski kanton propisani uslovi koje podnosioci zahtjeva moraju ispunjavati da bi ostvarili pravo na dodjelu sredstava, definisani kriteriji za vrednovanje programa/projekata, te je utvrđeno da postupak raspodjele sredstava vrši stručna komisija na način propisan Odlukom, što su sve novine u odnosu na dosadašnju praksu", saopćeno je iz ovog Ministarstva. 

Ministarstvo je po stupanju na snagu Odluke učinilo dostupnom svim zainteresovanima informaciju o mogućnosti za podnošenje zahtjeva za raspodjelu sredstava za sufinansiranje programa/projekata manifestacija kulture i izdavačke djelatnosti te je cjelokupna procedura dodjele sredstava učinjena transparentnom.

Stručna komisija je konstatovala da 57 programa/projekata manifestacija kulture i 6 programa/ projekata izdavačke djelatnosti ispunjavaju propisane uslove, te je za iste izvršila procjenu kvaliteta programa/projekta u skladu sa propisanim kriterijima i predložila iznos za njihovo sufinansiranje.

Na osnovu prijedloga Stručne komisije ministar Srđan Mićanović donio je Odluku o odobravanju sredstava, korisnicima, iznosima i namjeni sredstava za sufinansiranje manifestacija kulture i programa/projekata izdavačke djelatnosti, na koju je Vlada Tuzlanskog kantona dala saglasnost, a kojom je izvršena je raspodjela sredstava za sufinansiranje programa/projekata manifestacija kulture u iznosu od 120.000 KM i za sufinansiranje programa/projekata izdavačke djelatnosti u iznosu od 10.000 KM.

Ministar Mićanović je istakao da Ministarstvo kontinuirano radi na unaprjeđenju propisa u resornoj oblasti u okviru svojih nadležnosti, te je u tom smislu bitno istaći da je ove godine donesen Zakon o zaštiti kulturne baštine, a što je izraz nastojanja da se stvori pravni okvir koji bi tretirao zaštitu kulturne baštine u skladu sa savremenim kretanjima, čime bi se postavili temelji za sistemski pristup zaštiti kulturne baštine jer je oblast kulturne baštine bila regulisana zakonom koji je star 35 godina, te je isti bio prevaziđen u svakom smislu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti