Tvornica cementa Kakanj gala proslavom obilježila 40 godina postojanja

05.10.2018. 00:05 / Izvor: Akta.ba
Tvornica cementa Kakanj gala proslavom obilježila 40 godina postojanja
OTVORI GALERIJU

Proslava za pamćenje koja je organizirana za dugogodišnje klijente i poslovne partnere, okupila je uvažene goste iz privrednog, kulturnog, diplomatskog i političkog života.

Večeras je u Sarajevskoj vijećnici održana gala svečanost u povodu proslave 40 godina Tvornice cementa Kakanj.

Proslava za pamćenje koja je organizirana za dugogodišnje klijente i poslovne partnere, okupila je uvažene goste iz privrednog, kulturnog, diplomatskog i političkog života.

Svečani program otvoren je izvedbama Sarajevske filharmonije ali i video pričom kroz koju su se uzvanici imali priliku upoznati se svim najvećim projektima i objektima u koje je ugrađeno "sivo zlato“ proizvedeno u ovoj kakanjskoj tvornici.

Domaćin svečanosti, Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCementa u BiH i Hrvatskoj i direktor Tvornice cementa Kakanj koji ovom kompanijom uspješno upravlja više od decenije, u svom obraćanju zvanicama osvrnuo se na prve korake cementare i njenu izgradnju, koja je prvobitno inicirana još davne 1938. godine da postane glavna nacionalna tvornica cementa u bivšoj državi, ali zbog nepovoljnih ekonomskih uslova nije izgrađena tada, nego 40 godina poslije.

Od te sad već davne 1978. godine, kada je puštena u rad, pa do danas, Tvornica cementa Kakanj proizvela je skoro 17 miliona tona cementa. Kakanjska cementar danas je jedan od primjera svima kako je stalnim radom, zalaganjem I trudom moguće postići izuzetne rezultate.

Muidža je posebno istakao napredak koji je cementara ostvarila nakon privatizacije te sva njena dosadašnj ulaganja od kojih je kako kaže posebno ponosan na zaštitu okoliša kojoj su posvećeni i njihovom konstantno ulaganju u nju. Osvrnuo se na to kako je ova tvornica proizvela toliko betona koji, ako bi se mogao slikovito dočarati, bi bio stub promjera 40 cm koji bi se protezao čak od zemlje do mjeseca.

"U svakoj sekundi svoga rada mi stvaramo novu vrijednost I to je ono što nas čini uspješnima. Međutim naš doprinos ne treba promatrati samo kroz prizmu puke statistike i količine proizvedenih tona cementa. Pogledajte oko sebe. Dom i kuća iz koje ste došli, tuneli, mostovi i ceste kojima ste doputovali, aerodrom na koji ste sletjeli, hotel u kojem ste odsjeli, škole i vrtići u koje ćete sutra odvesti svoje dijete, uredi i zgrade u kojima radite, pločnik kojim hodate, pa evo i veličanstvena Vijećnica koja je simbol obnove - gdje god uperite pogled, svugdje je ugrađeno naše "sivo zlato"..Zadržali smo kroz sve ovo vrijeme temeljne vrijednosti koje krase naše ljude i poslovanje, a prije svega odgovornost. Odgovornost prema okolišu, odgovornost prema radniku, partneru, kupcu, odgovornost prema lokalnoj zajednici, dioničarima i svim ostalim interesnim grupama", kazao je Muidža.

Iskoristio je i priliku da se zahvali prethodnim rukovodiocima i radnicima koji su Tvornicu uspješno vodili kroz veoma teška vremena. Zahvalio se i ostalim partnerima i prijateljima Tvornice uz obećanje da će kompanija i dalje raditi na stalnom unapređenju svih segmenata poslovanja i društvene odgovornosti.

Fadil Novalić, premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, uz iskrene čestitke Tvornici cementa Kakanj, kazao je jda je ako impresivno šta je sve izgrađeno cementom ove kompanije. Cementara je u 40 godina konstantno bilježila porast svog razvoja I poslovanja I na taj način ne samo da je služila Kaknju kao lokalnoj zajdnici već I cijeloj BiH.

Kazao je da je cementara primjer prave društveno odgovorne firme koja će I dalje sigurno imati podršku Vlade FbiH. Kazao je kako je ova kompanija pravi primjer dobre privatizacije koja je donijela mnogo benefita.

"Tvornica cementa Kakanj je dobitak za radnike i klijente, ali i za lokalnu zajednicu i cjelokupni ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine", rekao je Novalić.

Prisutnima se obratio i Bernd Scheifele, glavni izvršni direktor HeidelbergCement Grupe koji je ovom prilikom istakao da je HeidelbergCement duboko vjerovao da ova kompanija može postići velike uspjehe i odvažio se investirati u Kakanj, a danas s ponosom svi u HeidelbergCement Grupi gledaju na uspjehe koje postiže Tvornica.

"Ovakve proslave su dobra prilika da se sagleda sve ono što je do sada urađeno. Ono što smo zaključili jeste da su lokalni stručnjaci udruženi sa njemačkim specijalistima stvorili moderno tehnološko zdanje u srcu Bosne i Hercegovine. Kroz intenzivnu modernizaciju i širenje poslovanja u BiH kao i u Hrvatskoj, Tvornica cementa Kakanj je svima pokazala kako se vrijednim radom i naporima postižu izvanredni rezultati, Jasno je da na samom početku razvoja cementare nije sve bilo lako rješivo, bilo je tu dosta problema ali eto svi su oni sada iza nas. Proslave su također I dobra prilika da se pogleda u budućnost I siguran sam da je ona svijetla a mi ćemo I dalje nastaviti Investirati u BiH kako bi nastavili graditi dosadašnji uspjeh“, kazao je Scheifele.

Uputio je iskrene čestitke cijelom kolektivu Tvornice cementa Kakanj ispred 60.000 zaposlenika HeidelbergCement Grupe širom svijeta.

Ističući značaj uzajamnog pomaganja i saradnje sa lokalnom zajednicom, direktor Muidža i Bernd Scheifele uručili su ispred Tvornice cementa Kakanj dvije simbolične donacije Kaknju u iznosu od 40.000 KM a za nabavku jednokasetnog digitajzera za standardnu radiografiju Domu zdravlja Kakanj i 40 prvih mBot robota za sve osnovne škole u Kaknju.

Donacije su preuzeli Lamija Veispahić, pomoćnica direktora JU Doma zdravlja Kakanj, i Slaven Katičić, predsjedavajući Općinskog Vijeća Kakanj.

Slaven Katičić je u ime svih građana Kaknja čestitao značajan jubilej Tvornici cementa Kakanj i svim njenim radnicima, te se zahvalio u ime Kaknja na večerašnjim donacijama.

"Mi smo uistinu u zadnjih gotovo dvadeset godina navikli da cementara uvijek pruža ruku prema Kaknju, prema svojim građanima, i da pokazuje svoju osjetljivost, svoju dobru volju i svoju plemenitu namjeru prema najširim slojevima građanstva, prema sportskim kolektivima, prema Općini Kakanj, prema vjerskim zajednicama, prema svim drugim ustanovama i organizacijama bitnim za funkcioniranje naše lokalne sredine. Ono na čemu posebno zahvaljujem je za kontinuiranu brigu za svoje zaposlenike, a također im hvala što brinu o svojim umirovljenicima, što ih nikada ne zaboravljaju. U tom smislu, pozivam ih da nastave na takav način kako su do sad djelovali u našoj lokalnoj sredini. Hvala vam na svemu. Želim vam mnogo uspjeha, da nastavite i dalje kako ste do sada radili, da ponosno pronosite ime Kaknja koje ste unijeli u cijelu BiH, u svako njeno dvorište", kazao je Katičić.

Na kraju programa, gosti su uživali u fantastičnim zvucima nekoliko arija koje je izvela poznata bosansko-hercegovačka i hrvatska operska pjevačica Sandra Bagarić uz pratnju Sarajevske filharmonije.

Prve tone cementa Tvornica cementa Kakanj proizvela je 15.12.1978. godine i od tada je sinonim za vrhunski kvalitet. Ovaj kakanjski kolektiv stalno bilježi nove poslovne uspjehe i širi poslovanje kako u BiH tako i na stranim tržištima. Sve svoje aktivnosti zasniva na dugoročnom razvoju koji podrazumijeva savremene proizvodne pogone i stručno osoblje, a svi procesi su usklađeni sa najvišim evropskim ekološkim standardima i tehničkim zahtjevima.

Trenutno pored cementare u Kaknju upravlja i sa 7 betonara u BiH i 6 betonara u Hrvatskoj.

Vlastitim kapitalom i stalnim ulaganjem u razvoj i proširenje, uz svestranu podršku strateškog partnera HeidelbergCementa, nastala je današnja tvornica čije se zelene površine prostiru na više od 100.000 m2, a obuhvaćaju voćnjake, parkove i jezero s ribama.

Moderni pogoni garantuju minimalni uticaj na okoliš gdje su svi pokazatelji znatno ispod zakonski dozvoljenih granica.

TCK posluje po najvišim evropskim standardima, veoma je moderna u svakom aspektu, izuzetno uspješna i efikasna, koristi najbolju dostupnu tehnologiju, i radi u skladu sa svim lokalnim zakonima ali i normativima EU.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti