Tvornica cementa Kakanj: Izvrsni rezultati prodaje

28.05.2021. 08:37 / Izvor: Akta.ba
Tvornica cementa Kakanj: Izvrsni rezultati prodaje

Tvornica cementa Kakanj je tokom 2020. godine poslovala u veoma otežanim uvjetima i suočila se s mnogobrojnim izazovima koje je uspješno prebrodila.

U prostorijama Tvornice cementa Kakanj, uz poštivanje svih propisanih i preporučenih zaštitnih i preventivnih mjera, jučer je održana redovna Skupština dioničara ove kompanije. Na Skupštini je bilo zastupljeno lično ili putem punomoći 96,2% dionica. Na Skupštini se odlučivalo o usvajanju godišnjeg izvještaja, izboru vanjskog revizora kao i o raspodjeli dobiti.  

Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCementa za BiH i Hrvatsku, prezentirao je dioničarima poslovne aktivnosti i glavne poslovne pokazatelje u prethodnoj godini, kao i postignuća kompanije kako u BiH tako i u Hrvatskoj. Istakao je da je tokom 2020. godine Tvornica cementa Kakanj poslovala u veoma otežanim uslovima i suočila se s mnogobrojnim izazovima, koje je, prema njegovim riječima, uspješno prebrodila.

"Mi smo krizu pretvorili u šansu, i uspjeli smo u veoma izazovnim uslovima ostvariti izvrsne rezultate prodaje od 617.000 tona cementa što je naš najbolji rezultat u posljednjih jedanaest godina. Pokazali smo da smo pobjednički tim koji se zna prilagoditi svim okolnostima. Posebno se zahvaljujem našim zaposlenicima koji nisu ustuknuli pred pandemijom, koji su pokazali veoma visok stepen odgovornosti prema svom i kolektivnom zdravlju, a u isto vrijeme punom snagom radili na očuvanju kontinuiteta proizvodnje koji nam je protekle godine bio više nego neophodan. Hvala i našim partnerima koji su ozbiljno i sa velikim entuzijazmom ušli u veoma važne infrastrukturne strateške projekte i koji su prepoznali naše proizvode kao najkvalitetnije na regionalnom tržištu."

 Muidža je također istakao da je TCK i u 2020. godini od UNDP BiH proglašena Biznis liderom održivog razvoja u BiH, što pokazuje da sve šira zajednica prepoznaje TCK kao kompaniju koja ima jasno definirane ciljeve za postizanje održivosti do 2030. godine. Za ovu godinu iz TCK predviđaju stabilniju situaciju kao i nastavak investiranja na instaliranju novih i preinaci postojećih postrojenja kako bi se povećao udio alternativnih goriva što je jedan od prioriteta održivosti. Uprava ove kakanjske kompanije također najavljuje intenzivan nastavak digitalne transformacije kroz uvođenje mnogobrojnih digitalnih rješenja u poslovnim procesima, digitalnih alata kako za zaposlenike tako i za kupce.

"U ovoj godini nastavljamo sa investicijama koje su prije svega usmjerenje u okoliš, nastavljamo graditi naš pozitivni imidž, želimo biti još zeleniji, još digitalniji, još efikasniji, još bolji i uspješniji vodeći poslovanje na maksimalno odgovoran način. Siguran sam da ćemo se nastaviti razvijati i rasti, jačati u svim segmentima i da ćemo u konačnici ostvariti sve zacrtane ciljeve održivog razvoja", kazao je Muidža u svom obraćanju dioničarima.

Skupština je jednoglasno usvojila sve izvještaje; Godišnji izvještaj koji uključuje finansijski izvještaj, konsolidovani finansijski izvještaj, Izvještaj Revizora, Nadzornog odbora i Odbora za reviziju. Dioničarima će biti isplaćena dividenda u iznosu od 2,48 KM po dionici.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti