Tvornica cementa Kakanj okončala akviziciju betonare u Splitu

26.03.2019. 17:54 / Izvor: Akta.ba
Tvornica cementa Kakanj okončala akviziciju betonare u Splitu

Nakon izgradnje novih silosa cementa kao zalog novih projekata i uspjeha, Tvornica cementa Kakanj okončala je danas akviziciju pogona za proizvodnju betona u Splitu

Nakon izgradnje novih silosa cementa kao zalog novih projekata i uspjeha, Tvornica cementa Kakanj okončala je danas akviziciju pogona za proizvodnju betona u Splitu kojom širi poslovanje u Hrvatskoj, odnosno u EU kao malo koja bh. kompanija, potvrdio je Branimir Muidža, direktor Tvornice cementa Kakanj.

Učestvujući na konferenciji "Sfera 2019 – Tehnologija betona" koja se danas i sutra održava u Sarajevu, Muidža je naglasio je da su tokom 140 godina postojanja posebno posvećeni inovativnosti u proizvodnji betona. 

"Usvajanje novih tehnologija u proizvodnji betona, ujedno donosi napredak društvu i civilizaciji. Zbog toga, suštinska je važnost da naša industrija ide u korak sa tehnološkim dostignućima", istakao je Muidža.

 

Naglasio je da je beton mnogo više od građevinskog materijala. On pruža dom, spaja zajednice, obale rijeka i kontinenata, a poboljšava i zdravlje. "Naš je zadatak da pokažemo da je taj materijal održiv, koliko je ekološki prihvatljiv i kako najbolje odgovora današnjim potrebama brzorastućeg društva", poručio je on.

Konferenciju "Sfera 2019" ocijenio je kao izvanrednu platformu za ljude iz struke kako bi razmijenili dobre prakse koje postoje u Bosni i Hercegovini, a sve s ciljem unapređenja standarda. 

"BiH ima jako dobrih primjera i kompanija koje su spremne odgovoriti svakom izazovu i javnost treba biti upoznata s njima", naglasio je on.

A koliko Tvornica cementa Kakanj investira u nove tehnologije i u razvoj znanja i vještina specijaliziranog procesnog tima kako bi osigurali energetsku efikasnost i optimizaciju procesa u svim fazama proizvodnje cementa, tokom konferencije govorili su predstavnici kompanije Heidelberg Cement Kakanj, Enhad Goralija, direktor firme TBG d.o.o., kćerke firme ove grupacije i Nurdin Salihbegović, tehnički savjetnik Tvornice cementa Kakanj.

U prezentaciji "Od projekta do ugradnje: Primjeri i savremeni trendovi u Heidelberg Cementu" prezentirali su nove vrste cementa koji se preporučuju za masivne betonske konstrukcije i pokazali primjere najvećih građevinskih objekata koji su izgrađeni u BiH upravo ovim cementom. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti