Tvornica cementa Kakanj otvorila svoj "betonski dom" od četiri miliona KM

24.10.2017. 09:20 / Izvor: Akta.ba
Tvornica cementa Kakanj otvorila svoj 'betonski dom' od četiri miliona KM
OTVORI GALERIJU

Tvornica cementa Kakanj otvorila je jučer svečano svoju novu administrativnu zgradu ukupne površine 1.705 m2.

Tvornica cementa Kakanj otvorila je jučer svečano svoju novu administrativnu zgradu ukupne površine 1.705 m2.

U novoizgrađenom betonskom kompleksu smješteni svi administrativni kapaciteti, konferencijske sale, arhivska građa showroom, te radnički restoran.

Zaposlenici koji rade u ovoj zgradi sada mogu uživati u ugodnom i atraktivnom radnom okruženju koje je zaista motivirajuće i poticajno.

Energetska efikasnost i primjena betona su bili motivi vodilje kod izgradnje, pa je prilikom izgradnje zgrade korištena tehnologija koja je zgradi priskrbila certifikat  "A" energetske efikasnosti.

Raskoš betona

Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj, naglasio je u svom govoru da su na ovo čekali 39 godina, a tokom tog perioda proizveli su i prodali 15.403.738 tona cementa za 349.427 sati što znači da se kreću prosječnom brzinom od 1000 kg u minuti odnosno 60 tona na sat.

Osvrnuo se i na napredak koji je TCK postigla u proteklih 17 godina otkako je članica prestižne njemačke grupacije HeidelbergCement, te istakao da su emisije prašine sa glavnog dimnjaka tvornice smanjene za čak 99 posto.

"Održivi temelj je DNK naše kompanije, jednako kao i što je naš cement DNK temelja u BiH jer je ugrađen u sve pore društva i u sve važnije infrastrukturne projekte. S toga, čini me jako ponosnim koliko je toga lijepoga i korisnoga sagrađenog sa cementom iz Kaknja", kazao je Muidža u svoj obraćanju.

Naglasio je da je nova administrativna zgrada spomenik u čast betonu i cementu, te da su prilikom izgradnje htjeli da iz svakog dijela zgrade izvire snaga betona, da bude funkcionalna i moderna, ali ne pretenciozna.

Nova administrativna zgrada zauzima četiri etaže, jednu podzemnu i tri nadzemne. Beton se nalazi na svim etažama, čak i u nekim zahtjevnim dijelovima enterijera. Zanimljivo je spomenuti kako je u jedan dio zgrade ugrađem i najintrigantniji proizvod HeidelbergCementa - providni beton, što je prvi takav slučaj na Balkanu. Nešto manje od dvije hiljade kvadratnih metara poslovnog prostora na 4 etaže gradilo se i uređivalo prema najnovijim standardima zaštite okoliša i energetske efikasnosti.

"Zacementiran" imidž

"Da bi san postao stvarnost, osim četiri miliona KM koliko je koštala njena izgradnja, bilo je potrebno i puno truda. Osim toga, u realizaciju je ugrađeno 1.506 kubika betona i 161 tona armaturnog čelika", kazao je Muidža, dodajući da su ovom zgradom «zacementirali» imidž koji su godinama gradili.

Tako je sjedište Tvornice cementa Kakanj postalo moderni je spomenik i oda cementu i betonu u koji je ugrađeno desetine hiljada sati rada, a sve su to uradili domaći ljudi od domaćeg cementa, domaćeg kamena i ostalih domaćih materijala. Kompanije Butmir, TBG BH i Trgošped, samo su neki od izvođača.

Svečanom otvaranju zgrade prisustvovala je Ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann, budući da ova ambasada već godinama ostvaruje vrlo blisku saradnju sa Tvornicom cementa Kakanj.

"Ova saradnja pokazuje kako je moguće postaviti između bh. i njemačkih firmi jednu plodonosu saradnju, pogotovo kada se radi o firmama koje poštuju evropske norme, kada su konkurentne na tržištu i kada tržištu pružaju sve ono što je potrebo za saradnju. Čestitam na svim dosadašnjim dostignućima, a posebno na ovoj zgradi koja postaje regionalno upravno sjedište HeidelbergCementa", istakla je Hohmann.

Saradnja sa lokalnom zajednicom postaje imperativ, a u tome je Tvornica cementa Kakanj otišla nekoliko koraka ispred.

Načelnik Općine Kakanj  Nermin Mandra kazao je da je otvaranje savremene administrativne zgrade kruna na ogromna ulaganja u proizvodne kapacitete i zaštitu okoline Heidelberg grupacije.

"Ova kompanija je od početka osvojila simpatije kakanjske javnosti koja je korektnim i poštenim pristupom u pogledu ispunjenja privatizacijskog ugovora, velikim ulaganjem u postrojenja i nadasve svakodnevnom brigom o okolini i čovjeku izrasla u pravog prijatelja stanovnika Kaknja", istakao je Mandra.

Za kraj ostavljen je i sami čin otvorenja. Ključeve nove zgrade uručio je bh. glumac Enis Bešlagić koji se na iznenađenje svih pojavio nakon prethodno prikazane šaljive video reklame. Bešlagić se na bini pridružio Branimiru Muidži, Christine Constanze Hohmann i Nerminu Mandri, te uručio ključ generalnom direktoru čime je zgrada svečano otvorena.

Od 2000. godine u modernizaciju uloženo 130 miliona maraka

Dolaskom strateškog partnera HeidelbergCement grupacije 2000. godine, kao primarni ciljevi kompanije postavljeni su modernizacija tvornice i postrojenja. Od tada je investirano više od 130 miliona maraka u modernizaciju i razvoj kompanije, a HeidelbergCement se pokazao kao odličan i vrlo pouzdan partner i ispunio potpuno sve privatizacijske obaveze u ugovorenom roku.

Tvornica cementa Kakanj je svojim odgovornim djelovanjem i poslovanjem, ulaganjem u zaštitu  okoliša i učešćem u brojnim projektima koji pomažu i daju podršku lokalnoj zajednici u svim segmentima, pokazala da u svakom trenutku djeluje kao društveno odgovorna kompanija, te postala jedna od najrenomiranijih i najstabilnijih kompanija u BiH.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti