Tvornica cementa Kakanj ukupni pobjednik Biznis lider održivog razvoja u 2020.

07.10.2020. 14:52 / Izvor: Akta.ba
Tvornica cementa Kakanj ukupni pobjednik Biznis lider održivog razvoja u 2020.

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja prepoznaje i naglašava napore kompanija iz privatnog sektora koji se odnose na postizanje Ciljeva održivog razvoja u BiH.

U Sarajevu je 6. oktobra 2020. godine održana druga po redu dodjela nagrada za Biznis lidere održivog razvoja u Bosni i Hercegovini. Nagrade dodjeljuje Razvojni program Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz podršku Švedske, a u okviru programa pod nazivom Zamisli 2030.

Od 23 kompanije koje su ušle u finale, za ukupnog pobjednika, odnosno Biznis lidera održivog razvoja u 2020. godini, je i ove godine proglašena kompanija Tvornica cementa Kakanj d.d, koja je dala najveći doprinos u promociji Ciljeva održivog razvoja u privatnom sektoru u BiH.

"Ogromno i vrlo dragocjeno priznanje Biznis lidera i ukupnog pobjednika u ispunjenu ciljeva održivog razvoja dobijamo drugu godinu zaredom i to nas čini izuzetno sretnim i ponosnim. Velika je to čast i priznanje ali ujedno i još veća obaveza da i ubuduće budemo pravi ambasadori i promotori UN ciljeva i svih pozitivnih vrijednosti na kojima se temelje principi održivog razvoja i našeg poslovanje, na dobrobit naše i budućih generacija. Nadam se da naš pozitivan primjer može biti kompas, putokaz i ohrabrenje drugim kompanijama da se vrlo odgovornim upravljanjem i ulaganjima može postići uspjeh u poslovanju kroz održivi razvoj. Svoju misiju i ciljeve shvaćamo ozbiljno i odgovorno i svaki naš zaposlenik svakodnevno radi na njihovom ispunjenju. Naš rad i naši proizvodi osnova su za svaku poru života, a za njihovu proizvodnju neophodni su značajni resursi koje nastojimo upotrijebiti na najbolji mogući način. Iznimno me raduje da i u BiH postoje ljudi i institucije koji razumiju koliko napora i snage treba za takve poduhvate", kazao je ovim povodom Branimir Muidža, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj.

"Danas slavimo trud i napore našeg kolektiva koji je obezbijedio da smo angažirani na ispunjenju Ciljeva održivog razvoja. Mi ćemo se potruditi da i dalje radimo na izgradnji održivog svijeta kako bi bili inspiracija drugim kolektivima koji rade na izgradnji održivog svijeta i BiH. Kao biznis lideri održivog razvoja, našli smo se u probranom društvu kompanija koje su najzaslužnije za napredak na polju održivog razvoja u BiH. Hvala UNDP-u i Švedskoj što su prepoznali naše napore da izgradimo održivi svijet", izjavio je Izudin Neimarlija, član uprave Tvornice cementa Kakanj, koji je preuzeo nagradu.

Nagrada za biznis lidere održivog razvoja prepoznaje i naglašava napore kompanija iz privatnog sektora koji se odnose na postizanje Ciljeva održivog razvoja u BiH i motivira nove poduzetnike da kreiraju svoje poslovne modele u skladu sa Ciljevima održivog razvoja. Organizira se u okviru projekta „Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanje privatnog sektora" kojeg implementira UNDP u BiH, a finansira Švedska.

Fokus ovogodišnje Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BiH je stvaranje kvalitetnih radnih mjesta i zaštita okoliša. Metodologija za evaluaciju prijava razvijena je na osnovu metodologije UN Global Compact-a i prilagođena je lokalnom kontekstu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti