TZ HNŽ provodi projekat povećanja razvoja pametnog i održivog ronilačkog turizma

13.11.2019. 08:07 / Izvor: Fena
TZ HNŽ provodi projekat povećanja razvoja pametnog i održivog ronilačkog turizma

Drugi projekt EXCHANGE, punog naziva "Istraži prekograničnu biološku raznolikost vode", vrijedan je oko 368.000 eura.

Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u narednom razdoblju implementirat će nekoliko projekata u suradnji s projektnim partnerima iz regije.

Naime, u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH-CG 2014-2020 Turističkoj zajednici HNŽ-a odobrena su dva projekta.

Prvi projekt WRECKS4ALL, punim nazivom "Zaštita podvodne baštine kroz njezinu digitalizaciju i valorizaciju kao nove turističke ponude", ukupne je vrijednosti 290.000 eura i razdobljem implementacije od 24 mjeseca.

Osim Turističke zajednice HNŽ-a, partneri u tom projektu su Pomorski fakultet Kotor (CG), kao vodeći partner, zatim Turistička organizacija Bar (CG), te partneri iz Hrvatske: Sveučilište u Splitu - Pomorski fakultet i Hrvatski pomorski muzej Split (CRO).

Glavni cilj projekta je doprinijeti jačanju i raznolikosti turističke ponude, zasnovane na podvodnoj kulturnoj baštini regije Istočni Jadran kroz prekogranično upravljanje, zaštitu, promociju i održivu valorizaciju brodskih olupina i druge jedinstvene podvodne kulturne baštine. Jedan od ciljeva je i poboljšanje upravljanja destinacijama i turističke valorizacije podvodnih kulturnih nalazišta istočne jadranske regije, kao i povećanje dostupnosti različitih tipologija podvodnih mjesta korištenjem virtualne i proširene stvarnosti, priopćeno je Turističke zajednice HNŽ-a.

Očekuje se kako će projekt rezultirati povećanju razvoja pametnog i održivog ronilačkog turizma, temeljenog na podvodnoj kulturnoj baštini te omogućavajući pristup široj javnosti, putem inovativnih digitalnih tehnologija.

Drugi projekt EXCHANGE, punog naziva „Istraži prekograničnu biološku raznolikost vode“, vrijedan je oko 368.000 eura.

Partneri Turističkoj zajednici HNŽ-a u ovom projektu su Sveučilište u Dubrovniku, Institut za more i priobalje Dubrovnik, Akvarij (CRO) – kao vodeći partner, Univerzitet Crne Gore, Institut za biologiju mora Kotor(CG), Turistička organizacija Kotor (CG) te Park prirode Hutovo blato (BiH).

Glavni cilj projekta je ojačati i diversificirati turističku ponudu kroz istraživanje prekogranične biološke raznolikosti vode i omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine.

Također, jedan od ciljeva je razviti i implementirati EXCHANGE kao novu turističku ponudu u prekograničnoj regiji, te omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine u prekograničnoj regiji.

Planirane aktivnosti koje će Turistička zajednica HNŽ-a implementirati u sklopu projekta su: razvoj prekogranične turističke infrastrukture - pješačka staza Mostar i Neretva, uređenje obala rijeka Neretve i Radobolje, rekonstrukcija i obnova postojećih kanalizacijskih cijevi, kupovina i postavljanje pneumatske brane, kupovina i ugradnja pumpne stanice koja će biti smještena u koritu rijeke Neretve i ugradnja potrebnog cjevovoda, kako bi se osigurala dodatna količina vode u kanalima Radobolje tijekom ljetnih mjeseci, te brojne druge aktivnosti.

Osim navedenih, Turistička zajednica HNŽ dobila je i već počela s implementacijom projekata u okviru MED programa. Akronim projekta je SMARTMED, punog naziva "Osnaži Mediteran za SMART turizam", trajanja 34 mjeseca i proračunom od 35.000 eura.

Vodeći partner ovog projekta je Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Sektor za strateško planiranje i provođenje programa i projekata Europske unije, a ostali partneri su iz turističkih regija Francuske, Italije, Portugala , Španjolske, Slovenije, Grčke i drugih.

Cilj projekta je promicanje područja Mediterana kao atraktivnog, pametnog i inkluzivnog odredišta, osnaživanjem javnih i privatnih sudionika u turističkom sektoru, uspostavljanjem mediteranske turističke suradnje kao zajedničke platforme za zajedničko djelovanje i jačanje kapaciteta svih dionika u turističkom poslovanju i kreiranje politika za jačanje konkurentnosti i atraktivnosti mediteranskih destinacija, razvijanjem prenosivog i održivog SMART turističkog poslovnog modela, uzimajući u obzir svjetske turističke trendove.

Turistička zajednica HNŽ-a također je započela s implementacijom projekta koji je odobren od Vijeća za regionalnu suradnju (RCC), a koje uključuje članove međunarodne zajednice i donatore o temama koje su važne i zanimljive za zemlje jugoistočne Europe.

Projekt „Razvoj i promocija turizma“, kojeg financira EU i provodi RCC, radi na stvaranju zajedničkih i međunarodno konkurentnih kulturnih i avanturističkih ponuda u šest ekonomija zapadnog Balkana (WB6), koje će privući više turista u regiju, produžiti njihov boravak, povećati prihode i doprinijeti rastu i zaposlenosti.

U projektu „Valorizacija kulturne baštine turističkih destinacija Mostar i Podgorica“, vrijednosti 59.173 eura i razdobljem trajanja od 9 mjeseci, Turistička zajednica HNŽ-a surađuje s Turističkom organizacijom Podgorice, a glavni cilj je doprinijeti povećanju ekonomskih učinaka od turizma u destinacijama Mostar i Podgorica, kao i unapređenje turističke ponude kroz razvoj i promociju kulturne rute dviju destinacija.

Očekuje se kako će projekt rezultirati zajednički razvijenom kulturnom rutom destinacija Mostar i Podgorica, te promovirati novu ponudu - rutu koja povezuje dva odredišta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti