U 29 sudskih predmeta razmatra se oduzimanje kriminalom stečene imovine

30.01.2017. 08:40 / Izvor: Dnevni Avaz
U 29 sudskih predmeta razmatra se oduzimanje kriminalom stečene imovine

Taj zakon usvojen je u martu 2015., a Kapo je na čelu Agencije, koja je još u povojima, od polovine te godine.

U borbi protiv korupcije, organiziranog i drugih oblika kriminala ohrabrujući je pokazatelj što sudovi u FiH trenutno u 29 predmeta primjenjuju Zakon o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelom FBiH, kazao je za "Dnevni avaz" Kenan Kapo, direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom.

Taj zakon usvojen je u martu 2015., a Kapo je na čelu Agencije, koja je još u povojima, od polovine te godine.

Ova institucija još nije zaživjela punim kapacitetom, ali je deset uposlenih, s Kapom na čelu, cijelu prošlu godinu radilo na stvaranju pretpostavki da može preuzimati nadzor nad oduzetom imovinom iz krivičnih djela, a nakon što sudovi donesu takvu odluku. Kapo pojašnjava da postoje dvije vrste odluka sudova u vezi s nezakonito stečenom imovinom. To su odluka o blokadi i o oduzimanju imovine.

S obzirom na to da Agencija nije bila operativna, sudovi su više primjenjivali mjeru blokade imovine. Uskoro bi ova institucija trebala preuzeti nadzor i upravljanje nad jednom firmom u Sarajevu koja će nastaviti s radom pod njihovom kontrolom.

"Agencija je zaprimila jedno rješenje i sada je to rješenje u fazi koordinacije između agencije i opštinskog i kantonalnog suda i svih subjekata koji imaju obavezu da se iskoordinira aktivnost kako bi rješenje koje je donesene bilo maksimalno provedivo", kaže Kapo.

Također, Kapo kaže da će uskoro biti donesena odluka i koji će se model primijeniti u jednoj pravosnažnoj presudi u kojoj su trajno oduzete dionice kako bi njihovu vrijednost upisala u korist Federacije BiH.

"Ovo su prvi slučajevi s kojima se susrećemo i ne želimo napraviti neke početničke greške, nego u startu stvaramo praksu koja će zadovoljiti najviše profesionalne i proceduralne standarde", ističe Kapo.

Naglašava da je prvenstvena uloga Agencije nakon što preuzme imovinu privremeno oduzetu po rješenjima sudova, da čuva vrijednost takve imovine do konačne odluke suda.

"Kakva će biti konačna odluka suda, ne zna ni Agencija prilikom preuzimanja imovine. I to je odluka suda, a uloga Agencije je da se očuva vrijednost takve imovine. Ako bi ta imovina bila trajno oduzeta, mi razmatramo koji je modalitet najbolji. Da li da ta imovina bude prodata ili poklonjena. U tom slučaju Agencija upućuje prijedlog Vladi na saglasnost. Sva dobit ostvarena od upravljanja tom imovinom ide u budžet FBiH",  pojašnjava Kapo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti