U Agrofinu, najvećem vinogorju počela berba grožđa

18.08.2017. 11:49 / Izvor: RTRS
U Agrofinu, najvećem vinogorju počela berba grožđa

Vinogradari očekuju za 20 odsto manje prinose nego prethodne godine i odličan kvalitet grožđa.

U Agrofinovim vinogradima u Trebinju, najvećem vinogorju Srpske, počela je berba grožđa. Sezona je, zbog suše, počela desetak dana ranije. Vinogradari očekuju za 20 odsto manje prinose nego prethodne godine i odličan kvalitet grožđa. Potražnja je velika, a cijene su ostale na prošlogodišnjem nivou.

Prvi hektar od ukupno 165 u najvećem vinogroju Republike Srpske, obran je desetak dana ranije nego što je uobičajeno. Kvalitetnom brigom o svakom čokotu, stalnim navodnjavanjem, uprkos ekstremnoj suši, uspjeli su očuvati ovogodišnji rod.

"Ovu godinu, tešku za proizvodnju, obilježila je duga suša, a krajem aprila bilo je i mraza. Bilo je i grada koji je nanio štetu na dvije parcele i tu je prinos manji. Kvalitet je odličan", kaže agronom Branko Anđelić.

Nakon prvih obranih grozdova može se zaključiti da će berba 2017. imati manje prinose, ali zato grožđe vrhunskog kvaliteta.

Prošle godine ubrano je oko milion tona grožđa. S obzirom na vremenske nepogode vinogradari su zadovoljni što će, ove godine umnjenje prinosa biti oko 20 odsto.

"Rod i kvalitet ne idu skupa. Mi uvijek imamo dobar kvalitet i veliku potražnju, nadam se da ćemo zadovoljiti afinitete svih kupaca i da ćemo imati dovoljne količine grožđa. Očekujem da se berba nastavi i brzo završi", kaže direktor Agrofina, Dragan Anđelić.

Iako će ove godine biti velika potražnja za hercegovačkim grožđem, cijene su ostale na nivou prošlogodišnjih.

"Vranac i najskuplje sorte koštaju 1,15 KM, dok je žilavka 1,30 KM. Najjeftinija je smederevka i sorte za rakiju koje koštaju oko 0,60 KM po kilogramu", kaže Anđelić.

Nastavak berbe očekuje se za sedam dana, kad prispiju naredne sorte. Loza i grozdovi su u dobrom stanju i nema bojazni od pojave bolesti koje bi mogle uticati na prinose i kvalitet.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti