U akciji FUP-a na Ilidži uhapšene dvije osobe koje se terete za reketiranje

10.07.2019. 16:02 / Izvor: Akta.ba
U akciji FUP-a na Ilidži uhapšene dvije osobe koje se terete za reketiranje

Federalna uprava policije akciju provodi uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Policijski službenici Federalne uprave policije su 10.07.2019 godine, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva kantona Sarajevo i angažman Specijalne policijske jedinice FUP-e, započeli sa realizacijom operativne akcije kodnog naziva „TOWER“, na području Kantona Sarajevo, u cilju dokumentovanja lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom „Primanje dara i drugih oblika koristi“ iz člana 380. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine. Značajnu podršku prilikom provođenja istrage pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine.

U sklopu navedenih aktivnosti, lišena su slobode dva lica iz Sarajeva inicijala S.H. (1961.) i E.M. (1976.), kod kojih je prilikom pretresa pronađen i oduzet novčani iznos u protuvrijednosti od 60.000,00 KM, koji je korišten prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

Navedena lica se sumnjiče da su u prethodnom periodu, u cilju sticanja protupravne imovinske koristi od podizvođača građevinskih radova stambeno/poslovnog objekta „Tower“ zahtijevali i primali novac, darove i druge oblike koristi, a kako bi istima bilo omogućeno nesmetnao izvođenje i završetak radova.

Postupajući po Naredbi Općinskog suda Sarajevu, policijski službenici Federalne uprave policije, vrše pretrese u stambeno/poslovnom objektu „Panamera“ na području općine Ilidža, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa gore navedenim krivičnim djelom.

Lica lišena slobode biti će kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u zakonskom roku biti predata Kantonalnom tužilaštvu kantona Sarajevo uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti