Vijesti / SVIJET

U Americi zbog korona pandemije otkaz dobilo još skoro 3 miliona radnika

Talas otpuštanja izaziva zabrinutost da će biti neophodna dodatna državna pomoć za održanje ekonomije kroz duboku recesiju izazvanu pandemijom virusa korona.

14.05.2020. 18:19 / Izvor: SRNA

Gotovo tri miliona otpuštenih radnika u SAD podnijelo je prošle sedmice zahtjev za pomoć za nezaposlene, čime je ukupan broj ljudi koji su u ostali bez posla u SAD dostigao 36,5 miliona od sredine marta, javlja CNN, pozivajući se na podatke Ministarstva rada.

To predstavlja 22,4 odsto ukupne radne snage u martu, navodi ta tv mreža.

Prema mjesečnom izvještaju Zavoda za statistiku rada, Amerika je samo u aprilu izgubila više od 20 miliona radnih mjesta, što je poguralo stopu nezaposlenosti na 14,7 procenata, a predvđa se da će ta stopa u maju biti još veća.

Talas otpuštanja izaziva zabrinutost da će biti neophodna dodatna državna pomoć za održanje ekonomije kroz duboku recesiju izazvanu pandemijom virusa korona.

Predstavnici republikanaca i demokrata su u Kongresu u sporu oko moguće nove pomoći vrijedne više biliona, pored skoro tri biliona koja su već data pojedincima i firmama.

Predstavnici republikanaca navode da prvo žele da vide efekte prethodne pomoći ekonomiji i izrazili su skepsu prema odobrenju dodatnih sredstava.

Prema podacima američkog Ministarstva za rad, u protekla dva mjeseca gotovo 36 miliona Amerikanaca podnijelo je zahtjev za pomoć za nezaposlene

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti