U aprilu se nastavlja izgradnja "Turskog toka"

08.03.2019. 08:13 / Izvor: SRNA
U aprilu se nastavlja izgradnja 'Turskog toka'

Rješenje se odnosi na cjelokupni objekat budućeg gasnog interkonektora za transport prirodnog gasa čiji je godišnji tehnički kapacitet 13,88 milijardi kubnih metara.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da će u aprilu početi radovi na izgradnji magistralnog gasovoda u Srbiji, od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, koji bi bio nastavak "Turskog toka".

Tim magistralnim gasovodom gas bi se iz Rusije preko Turske dopremao do Srbije.

Antić je novinarima u Pančevu, gdje je počela izgradnja termoelektrane-toplane, rekao da je Agencija za energetiku 5. marta donijela konačno rješenje u vezi sa ovim magistralnim gasovodom.

U Srbiji bi gasovod, nastavak "Turskog toka", bio dug 403 kilometra, a njegov tehnički kapacitet bi bio 13,588 milijardi kubnih metara, prenijeli su beogradski mediji.

Savjet Agencije za energetiku Srbije donio je rješenje o izuzeću tog gasovoda od obaveze primjene pravila pristupa treće strane, na osnovu zahtjeva rusko-srpske firme "Gastrans" koja treba da bude inevstitor.

Traženo je izuzeće od obaveza primjena pravila pristupa treće strane kao opštih pravila raspodjele kapaciteta i opštih uslova transporta prirodnog gasa i regulisanih cijena, kao i izuzeće od obaveza vlasničkog razdvajanja.

Rješenje se odnosi na cjelokupni objekat budućeg gasnog interkonektora za transport prirodnog gasa čiji je godišnji tehnički kapacitet 13,88 milijardi kubnih metara.

Njegov je ulaz u Srbiju kod Zaječara, gdje se povezuje sa bugarskim gasovodom, a izlazi su kod Horgoša, gdje se povezuje sa Mađarskom, odnosno kod Paraćina, Pančeva i Gospođinaca, gdje će novi gasovod biti povezan sa domaćim gasovodom kojim upravlja operater transportnog sistema u Srbiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti