U Banja Luci formiran klaster "Solar Group" – RS ima prostora za solarnu energiju

17.09.2007. 09:58 / Izvor: Nezavisne novine
U Banja Luci formiran klaster 'Solar Group' – RS ima prostora za solarnu energiju

"Republika Srpska bi što prije trebalo da počne sa sprovođenjem projekata čiji bi osnovni cilj bio dokazivanje konkretnih mogućnosti korištenja solarne energije na našim prostorima" kazao je Vid Jovišević, predstavnik klastera "Solar Group" iz Banja Luke.

Jovišević je nakon osnivačke skupštine tog klastera rekao da je već izrađen pilot projekat za proizvodnju solarne energije u RS pod nazivom "Solarni krov", te da bi trebalo da bude postavljen na zgradu Osnovne škole "Borislav Stanković" u banjalučkom naselju Lazarevo. Istakao je da bi na ovakvom projektu mogla biti sprovedena prva mjerenja kojima bi se prikupili podaci o solarnim kapacitetima RS, koji bi trebalo da budu sumirani tokom 2008. godine uz njihovu prezentaciju.

Jovišević je istakao značaj pronalaženja novih alternativnih vodova korištenja energetskih resursa, jer je u pitanju jedan od uslova koji se mora ispuniti prije ulaska u Evropsku uniju. Novonastalo Udruženje za razvoj i proizvodnju solarnih sistema klaster "Solar Group" su osnovali preduzeća "Bemind" iz Banja Luke, "Koming" i "PTUP Klenik" iz Gradiške, te "Topling" iz Prnjavora, zajedno sa Mašinskim fakultetom iz Banja Luke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti