U Banja Luci održan 7. Forum službi zapošljavanja - Zaposlimo zajedno

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Banja Luci održan 7. Forum službi zapošljavanja - Zaposlimo zajedno

30.05.2019. 12:29 / Izvor: Akta.ba

Danas je u Banja Luci održan 7. Forum službi zapošljavanja pod nazivom "Zaposlimo zajedno" koji se održava u saradnji sa Švicarskom ambasadom u BiH i Projektom za zapošljavanje mladih.

Na Forumu je pored direktora i zamjenika direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH, prisustvovao i direktor Nacionalne službe zapošljavanja R.Srbije, zatim direktori kantonalnih i entitetskih službi zapošljavanja, predstavnici Ambasade Švicarske, te predstavnici Programa zapošljavanja mladih (YEP).

Tema ovog Foruma je pokretanje sinergijskog djelovanja javnih službi za zapošljavanje i lokalnih zajednica u provođenju aktivnih mjera zapošljavanja u Bosni i Hercegovini, a sa ciljem efektivnijeg korištenja raspoloživih sredstava predviđenih za aktivne mjere zapošljavanja.

Forum je otvorio direktor Agencije za rad i zapošljavanje, Muamer Bandić koji je tom prilikom rekao da je neophodno da svi akteri uzmu odgovornost za kreiranje radnih mjesta i boljih prilika za zapošljavanje, te da u tom kontekstu saradnja javnih službi za zapošljavanje sa lokalnim zajednicama i lokalnim partnerstvima za zapošljavanje sinergijski daje šansu da se postojeće podrške zapošljavanju na raznim nivoima integrišu.

"Danas razgovaramo o mogućnostima saradnje javnih službi za zapošljavanje sa lokalnim zajednicama i kako bismo ponudili inovativne modele aktivne politke zapošljavanja. Posebno je interesantno kakve su mogućnosti finansiranja pokretanja novih biznisa, programa obuke prekvalifikacije i dokvalifikacije i programa usmjerenih na ugrožene ciljne grupe na tržištu rada", rekao je Bandić.

Bandić je takođe posebno naglasio da je neophodno umrežiti programe i kreirati takvo okruženje gdje jedna podrška, odnosno jedan podsticajni program ne isključuje mogućnost ostvarivanja drugog programa te da je neophodna saradnja javnih službi za zapošljavanje i lokalnih zajednica na kreiranju, provođenju, praćenju i evaluaciji efekata postojećih programa podrške zapošljavanju.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti