Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Banjaluci otvoreno prvo “pametno autobusko stajalište”

19.01.2021. 12:48 / Izvor: Akta.ba

Banjaluka je jučer, na lokaciji kod Zavoda „Dr Miroslav Zotović“ u Trapistima, dobila prvo „pametno autobusko stajalište“ i prvo je ovakve vrste u Bosni i Hercegovini, ali i regionu.

Prvo “pametno autobusko stajalište” opremljeno je punjačem za mobilne uređaje, bežičnim internetom (WiFi), displejom na kojem će, u realnom vremenu, biti prikazano vrijeme dolaska autobusa na stajalište, zatim servisne informacije kao što su temperatura, vlažnost i zagađenost zraka, količina UV zračenja i slično. Takođe, na stajalištu je instalirana i nadzorna kamera.

Stajalište je predato na upotrebu građanima Banjaluke, a ovom činu je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je naglasio da će Banjaluka u mnogim segmentima nastojati da bude prva u regionu, odnosno, korak ispred vremena.

Prema riječima Stanivukovića izgradnja prvog “pametnog autobuskog stajališta” je odličan uvod u ono što će Grad činiti u oblasti javnog prevoza. On je istakao da je plan Grada da se u toku ove godine realizuju 32 slična projekta na teritoriji grada i da sve bude završeno tokom ljeta.

Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić rekao je da je ovo očit primjer razvoja Banjaluke u svakom njegovom segmentu, a razvoj inovativnih tehnologija je izuzetno važan i dodao da se nada da će nastaviti u ovom pravcu.

Direktor Gradske razvojne agencije, Mario Milanović, naveo je da je Gradska razvojna agencija konceptualno razvila ovaj projekat i predala ga Ministarstvu za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i UNDP-u na finansiranje.

Izvođač radova je preduzeće "Telemaks" iz Banjaluke koje je, u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom, uradilo projekat ‘pametnog stajališta'”, naveo je on.

Šef Kancelarije UNDP-a u Banjaluci Goran Vukmir, istakao je da je ovo samo jedan od deset projekata koji je odobren u prvom javnom pozivu za inovativne ideje koje bi tehnologiju trebalo da približe ljudima, navodeći da je za ovaj projekat izdvojeno 50.000 KM.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti