U Banjoj Luci održan treći skup Slovenačkog poslovnog kluba: BiH perspektivno tržište za Slovence

05.06.2008. 09:00 / Izvor: Nezavisne novine
U Banjoj Luci održan treći skup Slovenačkog poslovnog kluba: BiH perspektivno tržište za Slovence

BiH predstavlja perspektivno tržište za ulaganje slovenačkih privrednika zbog poznavanja ovog područja, niskih logističkih troškova i nepostojanja jezičke barijere, kazala je Nataša Vodušek, ambasador Slovenije u BiH.

Ona je na otvaranju trećeg skupa Slovenačkog poslovnog kluba, koji je održan u utorak naveče u Banjoj Luci, istakla da je BiH značajan trgovinski partner te države s ukupnom ostvarenom razmjenom u prošloj godini u vrijednosti od oko milijardu eura.

Ukazala je da je Slovenija četvrti najveći investitor u BiH s ulaganjima koja su do kraja 2007. godine iznosila 427 miliona eura, čime je omogućeno otvaranje više od 10.000 radnih mjesta, najviše u oblastima trgovine, industrije i turizma.

Milorad Dodik, predsjednik Vlade RS, pozvao je slovenačke biznismene da investiraju u RS, navodeći da se najviše prostora pruža u sektorima energetike, poljoprivrede i šumarstva.

"RS neće ići u privatizaciju "Elektroprivrede", ali je otvorena za partnerstva u izgradnji novih elektroenergetskih objekata", kazao je Dodik, navodeći da ulagačima na raspolaganju stoji 11 lokacija za izgradnju hidroelektrana srednje snage i 150 lokacija za male hidroelektrane.

Dodik je napomenuo da RS ima nisku javnu potrošnju, te povoljnu poresku politiku, ističući da porez na dobit iznosi deset odsto, a doprinosi na platu 48 odsto, što je, kako je naglasio, daleko povoljnije u odnosu na FBiH.

Milorad Andžić, direktor Nove banke iz Banjaluke, kazao je da ta banka nakon preuzimanja većinskog vlasništva od strane slovenačkih investitora bilježi snažan poslovni uspon.

"Nekada smo poslovali u lokalnim okvirima, dok su nam sada otvorena vrata svjetskog tržišta. Imamo pristup inostranim investicionim fondovima, a akcionar Nove banke je postala Međunarodna finansijska korporacija", istakao je Andžić.

U slovenačkoj grupaciji "Triglav", koja je nedavno kupila banjalučko "Krajina Kopaonik osiguranje", ističu da su se na ulazak na tržište RS odlučili ocjenjujući ga izuzetno perspektivnim za razvoj.

"Očekujemo veliki rast na ovom tržištu kroz dokapitalizaciju u vrijednosti od oko sedam miliona maraka i uvođenje novih proizvoda u osiguranju", kazao je Miran Ribič, rukovodilac korporativnih komunikacija u "Triglav osiguranju".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti